Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pravoslavni sabor na Kritu: Brak je zajednica samo muškarca i žene

Venčanje/ Ilustracija: pixabay.com

Pravoslavni sabor na Kritu: Brak je zajednica samo muškarca i žene

Prema Porfirijevim rečima, zaključak svih četvrtog dana Sabora na Kritu je da je brak najstarija božanska ustanova i da je uveden već stvaranjem Adama i Eve.

Srbija
Izvor: Agencije

Učesnici Svepravoslavnog sabora na Kritu, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, zaključili su da je brak, kao sveta tajna, zajednica pravoslavnog muškarca i pravoslavne žene, a zajednica ljudi istog pola ni na koji način ne može biti blagoslovena i smatra se odstupanjem ne samo od predanja, nego i kao nešto što je potpuno suprotno zapovesti božijoj o braku.

"Naravno, istaklo se da je brak danas ugrožen kao kategorija, zbog sekularizacije koja je globalna pojava i da je naročito važno čuvati tajnu braka zbog porodice, koja je takođe ugrožena i u tom smislu, jednoglasno se zaključilo da ne postoji nikakva druga vrsta ugovora između različitih ličnosti, koja može ličiti na brak, ukoliko to nije zajednica muškarca i žene", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i portparol delegacije SPC Porfirije.

Prema Porfirijevim rečima, zaključak svih četvrtog dana Sabora na Kritu je da je brak najstarija božanska ustanova i da je uveden već stvaranjem Adama i Eve, ali da brak nema za cilj samo sticanje dece, nego je brak pre svega ikona crkve, ili kako se kaže- domaća crkva.

On je rekao i da se na Saboru takođe govorilo i o sklapanju braka između pravoslavnih hrišćana i onih koji to nisu, čemu je posvećen dobar deo rasprave, a prema njegovim rečima, naročito su tu temu pokrenuli predstavnici crkava koje su manjinske u nekim državama.

Naveo je primer Aleksandrijske crkva, koja ima široko misionarsko područje u Africi, i koja nailazi čak i na takve probleme da neko postaje hrišćanin, a već ima poligamni brak.

"Tražila su se rešenja, ali ipak na kraju zaključeno je da moramo da se držimo kanona, principa da je brak kao sveta tajna zajednica pravoslavnog muškarca i pravoslavne žene", istakao je Porfirije.

Ipak, kako je naglasio, tamo gde postoje problemi, da pravoslavni ulaze u bračnu zajednicu sa nepravoslavnim hrišćanima, na prostoru na kom je dijaspora - u Americi i Australiji, da tu ipak treba ostaviti mogućnost svakom episkopu da primeni ikonomiju (božiji plan o spasenju čoveka i svega stvorenog) tamo gde misli da je to princip koji služi spasenju onih koji stupaju u bračnu zajednicu, a članovi su crkve, a ulaze u zajednicu sa nekim ko nije pravoslavni hrišćanin.

Porfirije je rekao da su učesnici Sabora najpre danas potpisali dva teksta na kojima se radilo - a to su tekstovi o dijaspori i o načinu davanja autonomije nekoj crkvi, a kako je rekao, govorilo se i o postu.