Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PREDAVANJE O JASENOVAČKOM GENOCIDU u britanskom parlamentu

Spomenik u Jasenovcu/ Foto: rosalux.rs

PREDAVANJE O JASENOVAČKOM GENOCIDU u britanskom parlamentu

"Jasenovac i Holokaust" Memorijalna fondacija iz Londona održala je istorijsko predavanje u parlamentu Ujedinjenog kraljevstva o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata u NDH.

Srbija
Izvor: Tanjug

Predavanje, koje je sinoć održala direktorka Dragana Tomašević, prvenstveno je imalo za cilj da edukuje parlamentarce, diplomate iz različitih zemalja sveta i profesore najprestižnijih univerziteta u Londonu, koji nikada nisu čuli za katoličko-hrvatske zločine u NDH, ali i da upozori na istorijski revizionizam u najmlađoj članici Evropske unije, saopštila je Fondacija.

Tomaševićeva je posebno istaknula činjenicu da je NDH jedina u svetu koja je imala koncentracione logore za decu, ocenivši da je genocid nad ovim prostorima danas ispolitizovan.

Kako se ističe u saopštenju, problem revizionizma istorije je takođe prepoznat od Svetskog Kongresa Jevreja, koji je pre tri nedelje krenuo u internacionalnu kampanju, a ovaj korak je pozdravljen i od strane Fondacije.

Kao primer kako jedan običan čovek može da napravi veliku razliku, Tomaševićeva je navela rad Davida Sladeka, češkog foto-novinara, autora knjige i izložbe "Neizgovoreni genocid", kojem je Fondacija pomogla da ugleda svetlost dana.

Sladek je zvanicama prepričao iskustva Dobrile Kukolj, Danice Praštalo i Mile Vučkovca, preživelih logoraša, a zvanice su mogle i da pogledaju izložbu nakon predavanja.

Skup je otvorio prof. dr Srboljub Živanović, predsednik Internacionalne Komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu.

Predavanju su prisustvovali i poslanici britanskog parlamenta, kao i veliki broj diplomata, među kojima su bili i ataše Ambasade Srbije, ambasador BiH, kao i profesori sa prestižnih univerziteta u Britaniji, navedeno je u saopštenju.