Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije

Foto: belami.rs

Predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije

Poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka uputile su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, s predlogom da republički parlament taj akt donese po hitnom postupku.

Srbija
Izvor: Tanjug

Predloženim aktom, kako se navodi, osuđuje se genocid u Srebrenici, osuđuje se svako poricanje genocida i proglašava 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Poslanici tih poslaničkih grupa su u obrazloženju naveli da donošenje tog akta ima za cilj da se u Skupštini Srbije napravi važan korak u pravcu rešavanja otvorenih pitanja između Srbije i BiH, te srpskog i bošnjačkog naroda.

"Priznavanje genocida u Srebrenici je civilizacijski korak koji je potreban Srbiji kako bi potvrdila ozbiljnost u nameri za izgradnju dijaloga, saradnje, poverenja i trajnog mira u regionu, zasnovanom na prihvatanju dela iz prošlosti, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi, podršci žrtvama kao osnov za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu", navedeno je u predloženom aktu.

U njemu se, pored ostalog, izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

Potvrđuje se i rešenost države da spreči genocid i druge ozbiljne zločine, podupiru se napori na sprovođenju istrage i procesuiranju optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuje se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da sprovede istragu i procesuira odgovorne.