Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Predložen pritvor za HRVATSKOG ŠPIJUNA, preti mu 15 godina ZATVORA

Foto: Tanjug

Predložen pritvor za HRVATSKOG ŠPIJUNA, preti mu 15 godina ZATVORA

Više tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv Č.Č. koji se sumnjiči za špijunažu u korist Hrvatske i predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Srbija
Izvor: Blic

Odluka o pritvoru biće doneta do kraja dana.

Nakon saslušanja, tužilac je sudiji za prethodni postupak Viššeg suda u Beogradu predložžio da mu odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti, a za navedeno krivično delo je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, saopšteno je iz tužilaštva.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne - vojne, ekonomske ili služžbene saopššte, predaju ili učine dostupnim stranoj držžavi, stranoj organizaciji ili licu koje im služži.

Zatvor od pet do 15 godina zaprećen je za one koji za stranu držažvu ili organizaciju stvaraju obavešštajnu služžbu u Srbiji ili njome rukovode.

Od jedne do 10 godina zatvora zaprećeno je u slučaju stupanja u stranu obavešštajnu služžbu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u nameri da se saopššte ili predaju stranoj držažvi, organizaciji ili osobi koja im služži.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan osumnjičeni za špijunažu, rekla je portparolka Tužilaštva Tatjana Sekulić.