Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PREGOVORI U BRISELU Sprečeno ukidanje SRPSKIH tablica na Kosovu

Jedan od sastanaka Foto: EU

PREGOVORI U BRISELU Sprečeno ukidanje SRPSKIH tablica na Kosovu

​Delegacija Beograda zadovoljna je sporuzumom postignutim u Briselu, kojim je sprečeno ukidanje srpskih tablica na Kosovu.

Srbija
Autor: Tanjug, NB

Delegacija Beograda zadovoljna je sporuzumom postignutim u Briselu, kojim je sprečeno ukidanje srpskih tablica na Kosovu.

Posle dugih razgovora koje su vodili predstavnik Srbije Marko Đurić i glavni pregovarač Prištine Edita Tahiri postingnut je dogovor o sprovođanju preostalih elemenata sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. u okviru dijaloga Beograd-Priština uz posredovanje EU, saopštila je Služba EU za spoljne poslove.

Kako se navodi u saopštenju, da bi se olakšao slobodan protok ljudi i dobara dve strane su se dogovorile da registarske tablice "Proba" neće biti potrebne od 15. novembra 2016. za putovanje sa jedne na drugu stranu.

Dve strane su se dogovorile da se "relevantni delovi registarskih tablica" pokriju nalepnicama dok tablice koje koriste stanovnici Kosova neće biti obuhvaćeni ovim režimom nalepnica, navodi se u saopštenju.

Strane su se saglasile da će "registracija svih vozila s redistarskim tablicama koje su izdale kosovske vlasti početi 15. januara 2017. i trajati 12 meseci, po isteku kojih će se to pitanje preispitati u okviru dijaloga".

Kosovo će produžiti važenje registarskih tablica "KS" na pet godina, po isteku kojih će izdavanje tablica biti preispitano u okviru dijaloga, takođe se navodi u saopštenju.