Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRELIĆU DESET GODINA ZATVORA za ubistvo Brisa Tatona

Foto: www.parismatch.com

PRELIĆU DESET GODINA ZATVORA za ubistvo Brisa Tatona

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dve godine kaznu navijaču Partizana Đorđu Preliću i pravosnažno ga osudio na deset godina zatvora zbog učešća u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine.

Srbija
Izvor: RTS

Kazna od deset godina je minimalna zakonom zaprećena kazna za krivično delo teško ubistvo, za koje je Prelić proglašen krivim i osuđen.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Prelić bio osuđen na 12 godina zatvora, rekla je za Tanjug portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić ukazujući da je kazna smanjena, jer olakšavajućim okolnostima za Prelića nije bio dat pravilan značaj.

Prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti cenio njegov raniji život, porodične i lične prilike, kao i korektno držanje pred sudom, zatim njegovo "priznanje određenih činjenica koje sudu olakšavaju utvrđivanje odlučnih činjenica, odnosno okolnosti događaja i njegovu konektetnu ulogu u događaju, ali im nije dao pravilan značaj".

Zbog toga je, kako je ukazala portparolka, Apelacioni sud usvojio žalbe odbrane i preinačio presudu u pogledu odluke o krivičnoj sankciji.

"Apelacioni sud je posebno cenio njegovu mladost prilikom izvršenja dela i smatra da će se kaznom od deset godina ostvariti opšta svrha kažnjavanja i svrha izricanja krivičnih sankcija uopšte, odnosno da će se njom uticati na okrivljenog da ubuduće ne čini krivična dela", napomenula je Piljićeva.

Ovo je treće smanjenje kazne Preliću u ovom slučaju.

Prvom prvostepenom presudom Prelić je 2011. godine, dok je bio u bekstvu, u odstustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora.

Nakon hapšenja u Španiji i izručenja Srbiji 2014. godine, Viši sud mu je odobrio ponavljanje suđenja i u junu prošle godine ga osudio na 12 godina zatvora.

Novom pravosnažnom presudom Apelacionog suda, ta odluka je preinačena i on je osuđen na deset godina zatvora, a u tu kaznu mu se uračunava vreme u pritvoru i ekstradicionom pritvoru u Španiji.