Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije"

Aleksandar Vučić sa predstavnicima Svetske banke i MMF-a/ Foto: Tanjug video screenshoot

"Prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije"

Jedna od tema razgovora bila je potreba da se usvoji plan optimizacije zaposlenosti EPS-a i analiza opšteg stanja u ovom preduzeću.

Srbija
Izvor: Agencije

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije predstavnicima Svetske banke u Beogradu i MMF-a.

Vučić je na sastanku zahvalio Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta i naglasio da su rezultati koje Srbija ima iznad proseka i da suficit budžeta to i dokazuje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu, Toni Verhejen, izjavio je da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno naglasivši jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli i pozitivni trendovi na fiskalnoj strani.

Jedna od tema razgovora bila je potreba da se usvoji plan optimizacije zaposlenosti EPS-a i analiza opšteg stanja u ovom preduzeću, na čemu insistiraju obe međunarodne finansijske institucije.

Na sastanku se govorilo i da je okončana ekspertska misija Svetske banke, te da je razmatrana i realizacija plana finansijske konolidicije EPS-a koji je usvojen juna prošle godine.

Predsednik Vlade istakao je da Srbija ima najveći rast BDP-a u regionu na kraju prvog polugođa ove godine, kao i najveći rast u Evropi.

On je zamolio obe finansijske institucije da pošalju tim eksperata u Srbiju koji će, zajedno sa domaćim ekspertima, doprineti definisanju efikasnih mara za povećanje stope rasta bruto domaćeg proizvoda i u godinama koje su pred nama.

Vučić je ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i pravovremenog donošenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, pre započinjanja procesa pripreme budžeta za narednu godinu.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Dušan Vujović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, navedeno je u saopštenju.