Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Preminuo Goran Hadžić

Goran Hadžić u sudnici/ Foto: VOA

Preminuo Goran Hadžić

Hadžić je umro nakon borbe sa opakom bolešću.

Srbija
Izvor: Agencije

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić, umro je u novosadskom Urgentnom centru oko 20 časova u 58. godini života. koga je Haški tribunal u arpilu 2015. godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, umro je večeras u Novom Sadu.

Hadžić je bolovao od tumora na mozgu, a u aprilu 2015. godine pušten je na privremenu slobodu radi lečenja. Njegovo a suđenje u Hagu je aprila ove godine prekinuto na neodređeno vreme i Hadžiće je od tada boravio u Novom Sadu.

Hadžića je Srbija izručila Haškom tribunalu 2011, a suđenje je počelo iduće godine. Ono će biti prekinuto već u oktobru 2014, kada mu je pozlilo u protvoru. Odbrana bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine je tada precizirala da Hadžić boluje od tumora na mozgu i da je bolest "u završnoj fazi".

Jedan od lidera krajiških Srba optužen je za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.