Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"PRESUDA ORIĆU POLITIČKA i zasnovana na nepravdi"

Foto: mondo.rs

"PRESUDA ORIĆU POLITIČKA i zasnovana na nepravdi"

Oslobadajuća presuda Naseru Oriću više nije ni presedan u radu pravosudnih institucija BiH, već je postala praksa i jasno je da zasnovana na nepravdi.

Srbija
Izvor: RTS

To je rekao direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić.

Kojić smatra da je jasno da je ta odluka obilato sadržajna jednom velikom nepravdom, pre svega prema porodicama srpskih žrtava, ali i kompletnom srpskom narodu.

On je u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine rekao da ima opravdane sumnje da je suđenje imalo političke obrise i dodao da je predsednik sudskog veća Šaban Maksumić, koji je devedesetih godina bio vojni sudija i u to vreme Srbe iz Sarajeva upućivao u logore.

"Sama činjenica da je u logore upućivao Srbe, od kojih su mnogi preživeli najstrašnije oblike torture, ide u prilog tome da je očigledno postojala jasna sprega između politike i određenih ljudi u pravosudnim institucijama prilikom donošenja ove presude, ocenio je Kojić.

Prema njegovim rečima, bošnjački clan Predšedništva BiH Bakir Izetbegović primio Nasera Orića u kabinetu Predsedništva i tom prilikom javno obećao oslobađajuću presudu.

Upitan da prokomentariše šta očekuje od odluke drugostepenog veća u tom predmetu, i s obzirom na najavljene žalbe, Kojić je rekao da je jedino što je realno osuđujuća presuda.

"Ja samo molim da u drugostepenom veću budu sudije, a ne politički predstavnici bošnjačkog naroda. Jedino na taj način možemo da se nadamo da kroz žalbeni postupak dođe do osuđujuće presude, ili, ako postoji potreba, do ponavljanja postupka. Ali, mislim da jedino što je realno jeste osuđujuća presuda", zaključio je Kojić.