Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRESUDA RATKU MLADIĆU 22. novembra

Foto: freshpress.info

PRESUDA RATKU MLADIĆU 22. novembra

Prvostepena presuda bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22. novembra, saopštio je Haški tribunal.

Srbija
Izvor: RTS

Presudu će doneti sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, a biće objavljena u sudinci "jedan", sa početkom u 10 sati.

Reč je o prvostepenoj presudi, na koju će moći da se žale i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Haško tužžilaštvo je u završnoj reči krajem prošle godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazložženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žžive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Optužžnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao i za zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužžen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca i kršenje zakona i običaja rata.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine i nakon 12 godina skrivanja, izručen je Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.