Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRETI LI NAM antibiotička apokalipsa?

Foto: pixabay.com

PRETI LI NAM antibiotička apokalipsa?

Šta biste rekli kada biste saznali da se celokupno čovečanstvo zajednički trudi da stvori savršenu „super bubu“, bubu koja bi mogla da ubije na milione ljudi?

Srbija
Autor: NB

„Kurzgesagt“, organizacija koja se bavi objašnjavanjem fenomena kroz animirane video snimke objašnjava na koji način je ovo moguće.

Naime, borba protiv bakterija nije uvek bila toliko uspešna, a mnogo ljudi je umrlo od infekcija koje su loše bakterije izazvale. Međutim, medicina je donela rešenje koje je na revolucionaran način donelo spas od bakterija –antibiotike.

Potpuno neverovatni u svojoj efikasnosti, antibiotici su zaslužno postali „rešenje za mnoge probleme“, uništavajući loše bakterije, a da pritom ne oštećuju čovekov organizam.

Međutim, ova priča ne bi mogla da ima srećan završetak, jer je evolucija učinila svoje i podsetila čoveka da i on mora evoluirati.

Pojedine bakterije, iako je to za sada redak slučaj, vremenom razvijaju sposobnost da se zaštite od antibiotika, postajući imune na njihova dejstva. Predviđajući ih.

Iako naš imuni sistem uspeva da se izbori sa većinom bakterija, poneka može da „preživi“. Kako bakterije imaju sposobnost da „šire imunitet“ među sobom, vremenom će preživela bakterija preuzeti svojstva onih izumrlih, stvarajući tako „super bubu“, bakteriju koja je otporna na više vrsta antibiotika.

Kako ona dolazi do ljudi?

Zaboravljajući koliko dobra nam je doneo pronalazak antibiotika, čovek dovodi do disbalansa u svetu. Dok na jednoj strani postoje ozbiljne nestašice ovog leka, na drugoj strani se on rasipa.

Drugi problem su antibiotici koji se nalaze u životinjskom mesu.

Životinjske farme bez odgovarajućih uslova, a najčešće pretrpane, izvor su velikog broja bakterija. Zato uzgajivači daju životinjama velike količine antibiotika, koji kasnije završavaju u našim organizmima.

Uzročno-posledično, sami pravimo pogodno tle za nastanak „super bakterija“, imunih na antibiotike.

Za detaljnije objašnjenje pogledajte video: