Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Prihvatio poziv: Nikolić na jesen u BiH

Foto: Tanjug/ screenshot

Prihvatio poziv: Nikolić na jesen u BiH

U više navrata odlagana zvanična poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, trebalo bi da se održi na jesen, pošto je predsednik Srbije prihvatio poziv predsednika Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Srbija
Izvor: Tanjug

Naime, današnje Nikolićevo učešće na samitu Brdo-Brioni proces i jučerašnje na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u Sarajevu, prva je poseta predsednika Srbije BiH otkako je izabran na tu funkciju.

Nikolić je trebalo da poseti Sarajevo u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna poseta BiH, ali je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj, po poternici iz Srbije, uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

Odgovarajući na pitanja novinara Izetbegović je rekao da je Nikolićeva poseta prvi put odložena zbog loše atmosfere posle napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, a da u aprilu Nikolić nije mogao da dođe.

“Imaćemo posetu već na jesen”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, u prethodna dva dana bila je veoma dobra atmosfera, sa zrelim diskusijama i razumnim polemikama.

“Ja sa Nikolićem imam lično veoma dobre odnose i to može pomoći da se razlike u gledanju dve zemlje prevaziđu. Očekujem da se odazove i dođe u zvaničnu posetu BiH“, rekao je Izetbegović.

Na odvojenoj konferenciji za medije Nikolić je istakao da je uvek voljan da dođe u BiH, da s tim nema problem, i da bi došao i prošli put da je mogla da mu bude obezbeđena bezbednost.

”Na to ne možete da se oglušite, iako znate da mi dlaka s glave ne bi falila. Naš lični kontakt je izvanredan i dogovorili smo na jesen zvaničnu posetu BiH“, rekao je Nikolić i naglasio da se tome unapred raduje.

Predsednik Srbije je dodao da se nada da se nigde u svetu, a ne samo kod nas, neće dogoditi da bude incidenata kada u posetu dođe zvaničnik susedne države, podsećajući na napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici prošle godine.

„On nije bio običan gost, već je došao na obeležavanje jednog zločina koji je težak i za srpski narod. Bošnjaci jesu žrtve, ali Srbi su počinili zločin. Trebala je hrabrost da se dođe na to, ali Vučić nije očekivao da mu treba i ljudska hrabrost da se bori sa ekstremistima“, rekao je Nikolić.

On je rekao da će sigurno doći, a da je na Predsedništvu BiH da odluči da li poziv ostaje ili ne, odnosno da li može da mu garantuje bezbednost.

„Svima nama se ništa ružno nije desilo, i zašto bi postojala mogućnost da se meni nešto dogodi“, rekao je Nikolić i zaključio da poseta može da bude znak da je između Srbije i BiH „sve u redu“.