Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Prijemni na fakultetima ODLAZE U ISTORIJU do 2021.

Ilustr/ Foto: Tanjug

Prijemni na fakultetima ODLAZE U ISTORIJU do 2021.

​Sadašnji osmaci mogli bi biti prva generacija koja će polagati veliku maturu na kraju srednjeg obrazovanja.

Srbija
Izvor: Danas/ Telegraf

Naime, ako do kraja ove školske godine bude usvojena koncepcija opšte, stručne i umetničke mature i program ispita, veliku maturu polagaće đaci koji četvorogodišnju srednju školu završavaju 2020/2021, odnosno trogodišnju godinu dana ranije.

Ovo je za Danas potvrdila Dragica Pavlović Babić, rukovoditelj Radne grupe koja priprema predlog koncepta velike mature, napominjući da je ideja da učenici već na početku srednje škole znaju šta ih čeka na kraju.

Ona navodi da će ispit u međuvremenu biti proveravan i proban u celini ili pojedinim delovima, kako bi se pre njegovog formalnog uvođenja izabrala najoptimalnija rešenja, i dodaje da te provere neće imati posledice po učenike.

Iako je Radna grupa već počela da radi, još se ne zna koje bi predmete đaci polagali na velikoj maturi i da li će ona zameniti prijemne ispite u svim visokoškolskim ustanovama.

Pavlović Babić kaže da je jedno od otvorenih pitanja o kojem će se razgovarati na sastanku u utorak, da li matura treba da startuje 2021. u punom obimu ili će se uvoditi postupno.

Radna grupa ima rok do 1. maja sledeće godine da završi predlog koncepcije maturskog ispita a izradu programa zatim preuzima nadležni zavod.