Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Priština: Očekivano odlaganje vizne liberalizacije

Foto: hr.wikipedia.org

Priština: Očekivano odlaganje vizne liberalizacije

Kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku ocenio je da je odluka o odlaganju glasanja o viznoj liberalizaciji za Kosovo bila "očekivana" jer kosovski parlament nije ratifikovao Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Srbija
Izvor: Tanjug

Prištinska Koha ukazuje da je Vlada Crne Gore u međuvremenu indirektno odbacila eventualne ponovne pregovore o uslovima sporazuma.

Čolaku je rekao da je neophodno da se privedu kraju svi zahtevi, koje je postavila Evropska unija, piše prištinski Zeri.

"U vremenskom smislu, to ne predstavlja neko odlaganje jer se očekuje da konačna odluka o vizama bude doneta u septembru, a ne u julu. EU ne razmatra kriterijume, koji su postavljeni. Kako bi ubrzali donošenje odluka u EU, moramo da ratifikujemo Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom", naveo je Čolaku.

On je pozvao sve političare da ne ograničavaju slobodu kretanja građana jer, kako je naveo, ne postoji kompromis u stvarima, koje zahteva EU.

S druge strane, na pitanje da li je crnogorska vlada voljna da ponovo razmotri taj slučaj, visoki vladini zvaničnici u Podgorici smatraju da je to pitanje zatvoreno u trenutku kada je sporazum ratifikovao crnogorski parlament.

"O sporazumu je pregovarano, on je potpisan i ratifikovan u parlamentu Crne Gore", rekao je savetnik crnogorskog premijera Srđan Kusovac za Koha ditore dodajući da "to znači da je naš posao završen".

Izvestilac za viznu liberalizaciju Kosova u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je u utorak u Evropskom parlamentu da je glasanje o uvođenju bezviznog režima građanima Kosovo, zakazano za 12. jul, odloženo za 5. septembar.

Fajonova je donela odluku da se glasanje o uvođenju bezviznog režima odloži za 5. septembar, uz obrazloženje da "ne postoji dovoljan napredak u pogledu ispunjavanja poslednjeg kriterijuma, posebno ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom", navodi se u saopštenju.

Fajonova, kako kaže, čvrsto veruje da će s ratifikacijom sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, Evropski parlament dati podršku za bezvizni režim do kraja 2016. godine.

Kosovska opozicija, pre svega Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja žestoko se protivi sporazumu potisanom prošle godine u Beču jer smatra da je linija razgraničenja uspostavljena na štetu Prištine.