Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"PRIŠTINA optuživala za genocid, a SRBA na KIM 10 puta manje"

Foto: novosti.rs

"PRIŠTINA optuživala za genocid, a SRBA na KIM 10 puta manje"

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara o Kosovu završena je u Njujorku.

Srbija
Autor: NB, Tanjug, Novosti

Sednicu je pratila oštra retorika između predstavnika Srbije, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i predstavnice samoproglašenog Kosova Vljore Čitaku.

Dačić je u svom izlaganju kazao da je Srbija za dijalog sa Prištinom, ali da je Kosovo deo teritorije Srbije i po ustavu i po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. On je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, kojoj, kako je rekao, nije dat adekvatan značaj u izveštaju Ban Ki Muna.

Predstavnice Prištine, Vljora Čitaku u svom izlaganju ponovo je govorila o genocidu koji su počinili Srbi, te navela da Srbija hoće da diže spomenik Slobodanu Miloševiću, “najvećem zločincu Evrope posle Drugog svetskog rata”.

Dačić je odgovorio da Čitaku na svakoj sednici govori o genocidu, što je, kako je kazao, laž.

"Istorija još ne pamti takav 'genocid' posle koje pripadnika naroda koji je izvršio genocid ima 10 puta manje, a onog koji je navodno žrtva genocida znatno više", rekao je Dačić i ukazao da su, od 427 naselja u kojima su živeli, Srbi proterani iz 311.

Rusija i Kina uz Srbiju, SAD podržava “nezavisno” Kosovo

Na sednici su govorili i predstavnici stalnih članica SB.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine "duboko zamrznut" prilikom svog obraćanja Savetu bezbednosti UN-a na sednici posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Kako je rekao, na Kosovu je potrebno snažno prisustvo UN, a kazao je i da rezolucija 1244 ostaje na snazi. Kako je rekao, neprihvatljiva je tvrdnja Prištine da je UNMIK instrument uticaja Rusije.

Kina poštuje teritorijalni integritet Srbije, rekao je kineski ambasador i dodao da treba naći prihvatljivo rešenje kroz dijalog i u okviru rezolucija Saveta UN.

Predstavnica SAD Mišel Sizon rekla je uspored napredak u noramlizaciji odnosa, a osvnula se na problem koji Kosovo ima u borbi protiv korupcije. Ona je kazala da SAD podržavaju Kosovo na putu da postane demokratska zemlja, a rekla je i da se nada da će Kosovo biti primljeno u UN. Takođe je pozvala sve članice UN da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.