Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Priština: Poslanici oštro protiv zakona o popisu Srba na Kosovu

Foto: radiokontaktplus.org

Priština: Poslanici oštro protiv zakona o popisu Srba na Kosovu

Prištinski list “Kosova sot” danas piše o pokušaju švercovanja zakona koji bi samo doprineo formiranju Zajednice srpskih opština.

Srbija
Autor: NB

Naime, na dnevnom redu plenarne sednice se po ubrzanom postupku našao poseban zakon koji se bavi popisom stanovništva i domaćinstava u srpskim opštinama koje nisu učestvovale u spornom popisu iz 2011. godine.

Po rečima pojedinih poslanika, usvajanje eventualnog posebnog zakona za popis stanovništva koji bi se odnosio samo na Srbe izazvao je velika protivljenja u “kosovskoj skupštini” jer indirektno utiče na jačanje pravnog osnova za formiranje Zajednice srpskih opština, odnosno pravljenje nove srpske republike na račun teritorije Kosova, piše Kosova sot.

“Potpuno sam protiv ovog zakona u Skupštini Kosova. Kosovo ima zakon o stanovništvu i domaćinstvima koji postoji od 2011. godine i koji je na snazi. Jedan zakon koji inicira novi popis dela stanovništva na Kosovu je u stvari zakon za popis u nekoj drugoj zemlјi ", rekla je poslanica Demokratskog saveza Kosova, Melihate Termkoli.

Poslanik Demokratske partije Kosova Nait Hasani je rekao da zakoni treba da ostanu kakvi jesu, te da ne treba kroz njih praviti specifične zajednice.

“Kosovo je država i zakon važi za sve građane ove zemlјe. Kada jednom zajednica dobije svoj zakon, to znači da država Kosovo nije država ", rekao je Hasani.

"Za mene ovo nije samo pravno neprihvatlјiv, već i najekstremniji potez kojim vlada može ukazivati na svoj neuspeh. Dok imamo zakon za registraciju stanovništva koji je efikasan, treba ga primenjivati u svakom slučaju, a ne stvarati posebne zakone za zajednice ", rekao je Nait Hasani.