Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Priština: Pretraga terena crkve Hrista spasitelja zbog navodne masovne grobnice

Foto: www.eparhija-prizren.com

Priština: Pretraga terena crkve Hrista spasitelja zbog navodne masovne grobnice

U blizini nezavršene pravoslavne crkve Hrista spasitelja u Prištini sledeće nedelje trebalo bi da počne pretraga terena zbog sumnji da se na tom prostoru nalazi masovna grobnica, navode mediji na albanskom jeziku, a prenosi RTS.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

Šef Odeljenja za sudsku medicinu u Prištini Arsim Gerdžaliju izjavio je da iskopavanje može da se realizuje pošto je Euleksu produžen mandat, tako da će preliminarno ispitivanje početi 13. jula.

Mediji prenose da argument da se započne prekopavanje porte ove srpske svetinje su izjave tri svedoka koji su, s prilične udaljenosti iz pravca Rektorata koji se nalazi u blizini Hrama, navodno "tokom rata videli bager da kopa tokom noći".

Zvaničnici u Beogradu su povodom najave pretrage terena izjavili da žele da izbegnu politizaciju slučaja i da stvari do kraja isteraju na čistac.

"Želimo da se sve sumnje, ma o kojoj lokaciji je reč, pa i o ovoj, istraže. To je prostor koji je još 1991. godine dodeljen SPC za izgradnju hrama, koji je dovršen 1996-1997. godine, ima sve dozvole i upisan je u katastar. Očekujemo da se provere izjave svedoka i da se prikupe svi mogući dokazi", rekao je predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On navodi da je uputio pismo Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, tražeći da u sve budu uključeni i predstavnici Srbije, kao i da se SPC obavesti ukoliko bude doneta odluka o pretrazi njihove imovine. Iz Prištine je stigla informacija da će predstavnici Komisije moći da budu prisutni ukoliko počnu radovi na toj lokaciji.

Predsednik Komisije za nestala lica pri kosovskoj vladi Prenk Đetaj izjavio je da su informacije o navodnoj grobnici u blizini hrama Hrista spasa postojale još po završetku sukoba 1999. godine, koje do danas nisu potvrđene.

"Veoma brzo ćemo imati i iskopavanja koje će rešiti dilemu ima li tamo grobnice ili nema. Postojeće informacije bi trebalo proveriti kako bi se otklonile sumnje i mogućnost manipulisanja", ističe Đetaj.

RTS prenosi da je predsednik Komisije za nestala lica razgovarao i sa stručnjacima iz sudske medicine koji su rekli da nema razloga za žurbu, jer je sudski nalog spreman i mesto iskopavanja obeleženo.