Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Priština traži ustupke od Brisela za ZSO

Foto: nspm.rs

Priština traži ustupke od Brisela za ZSO

Vlada takozvanog Kosova prenela Briselu da ZSO neće biti formirana dok se ne ugase sve srpske strukture u južnoj srpskoj pokrajini

Srbija
Izvor: Agencije/NB

Prištinske vlasti kažu da neće biti "ni koraka" ka formiranju ZSO dok se ne reše pitanja pozivnog broja, energetike, mosta na Ibru i srpskih struktura na KiM.

Kosovska vlada je uputila EU izveštaj u kome navodi da nema napretka u sprovođenju dogovorenog Briselskim sporazumom, kao i da Srbija blokira proces.

Kako se navodi, "Kosovo je bilo efikasno u sprovođenju svojih obaveza, ali je Srbija praktično blokirala proces sprovođenja, ne preduzimajući nijedan korak za sprovođenje svojih obaveza".

- To se posebno odnosi na telefonski broj za Kosovo i na Sporazum o funkcionalizaciji nezavisnost sistema za energetiku (KOSTT). Oba ova sporazuma blokirala je Srbija - kaže se u izveštaju i dodaje da se o ovim pitanjima u Briselu pregovaralo više od pet godina.

Navodi se i da neće biti ni koraka ka ostvarivanju sporazuma o ZSO dok se "sa Srbijom ne ostvare sporazumi o međunarodnom pozivnom telefonskom broju za Kosovo, energetici, otvaranja mosta na reci Ibar i ukidanju paralelnih struktura Srbije na Kosovu".

- Vlada Kosova izjavljuje da će nakon što se uklone pomenute blokade ostvariti svoje obaveze u vezi sa ostvarivanjem Sporazuma o asocijaciji - navodi se u izveštaju koji je dostavljen medijima.

U izveštaju se ističe da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i neće biti treći nivo vlasti na Kosovu, jer tako nešto nije predviđeno Ustavom i zakonima Kosova.

- Stoga će Statut Asocijacije biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova kao i odlukom Ustavnog suda Kosova od 26. decembra 2015 godine. Usklađenost Sporazuma o Asocijaciji sa Ustavom Kosova je predviđena u tački 2 Sporazuma - navodi se u izveštaju.

Istiće se i da Vlada Kosova ZSO vidi kao zakonsku strukturu koja će opštinama pomoći da bolje koordinišu komunalna pitanja i omogućiti reintegraciju srpske zajednice u kosovski sistem.

- Vlada Kosova je jasno istakla da je osnivanje Asocijacije uslovljeno potpunim i potvrđenim rasformiranjem preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu. Asocijacija se ne može formirati u situaciji koja nastavlja da bude paradoksalna, kada u isto vreme deluju legalne i ilegalne strukture, posebno na severu Kosova - dodaje se u izveštaju.

Kosovska vlada je navela i da Srbija nastavlja da podržava svoje paralelne strukture u opštinama Kosova kršeći tako Sporazum o normalizaciji odnosa iz 2013. godine.