Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRIŠTINA: Treći put vladajuća većina NEMA PODRŠKU za raspravu o demarkaciji sa Crnom Gorom

Foto: vesti.rs

PRIŠTINA: Treći put vladajuća većina NEMA PODRŠKU za raspravu o demarkaciji sa Crnom Gorom

Zbog nedostatka podrške, i treći pokušaj rasprave i glasanja u kosovskom parlamentu o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, odložena je za sledeću nedelju.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, pozvao je šefove parlamentarnih grupa i rekao da današnja sednica, nakon pauze koja je bila proglašena neposredno po početku zasedanja, koje je, inače, kasnilo duže od sat vremena, neće biti nastavljena.

Veselji je, kako se navodi, rekao da se rasprava odlaže zbog nedostatka glasova za podršku Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, što je uslov za viznu liberalizaciju sa zemljama EU.

Poslanici Srpske liste, koji inače učestvuju u kosovskoj vlasti, ranije su saopštili da neće glasati za Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, kao i pokret Samoopredeljenje.

Tek što je današnje zasedanje počelo, određena je pauza, jer vladajuća koalicija nije obezbedila potrebnu većinu za usvajanje Sporazuma.

Nakon što je kosovski parlament proglasio pauzu, kosovski premijer Ramuš Haradinaj novinarima je rekao da poslanici Srpske liste i dalje nemaju konačan stav o podršci Sporazumu o demarkaciji.

Pozive da se Sporazum podrži ponovili su uoči današnje sednice kosovski predsednik Hašim Tači, američki ambasador Greg Delavi i šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Prištinski Zeri ranije je objavio da vladajuća koalicija nije uspela da sakupi 81 glas, koliko je neophodno za odluku o demarkaciji, već samo 78, te da ni neki članovi partija na vlasti neće glasati za usvajanje spornog zakona.

Prema pisanju portal Albeu, početak sednice je kasnio zbog konsutacija trojice lidera privremenih kosovskih institucija – Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija sa Hašimom Tačijem.

I taj portal tvrdi da vladajućoj koaliciji nedostaju glasovi za ratifikaciju, kao i da će neki iz vladajuće većine glasati protiv, jer se rukovode nalazima Haradinajeve Komisije za demarkaciju koja tvrdi da tim sporazumom Kosovo gubi značajan deo teritorije.

Konsenzus vladajućih stranaka i DSK-a nedovoljan

Prištinska Koha piše da je jedina promena u odnosu na prethodna dva pokušaja bila ta da je postignut konsenzus između vladajućih albanskih stranaka i opozicionog Demokratskog saveza Kosova.

"Međutim, ovo nije dovoljno da se dostigne 81 glas koliko je potrebno kako bi demarkacija bila ratifikovana", navodi Koha.

Istovremeno, u Prištini danas boravi visoka delegacija Evropske komisije na čelu sa predsednik Žan Klod Junkerom, šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini i komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Oni će se, kako je najavljeno, sastati sa Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u Prištini, oni će razgovarati sa građanima, predstavnicima medija, NVO, mladima iz političkih stranaka, šefovima misija EU i predstavnicima međunarodne zajednice.