Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRIŠTINA: Uslovna kazna za Kurtija zbog suzavca u parlamentu

Foto: Tanjug/ screenshot

PRIŠTINA: Uslovna kazna za Kurtija zbog suzavca u parlamentu

Sud u Prištini osudio je četvoro zvaničnika pokreta Samoopredeljenje na zatvoirske kazne zbog bacanja suzavca u kosovskom parlamentu.

Srbija
Izvor: RTS

Osim Kurtija, na uslovne kazne osuđeni su Albuena Hadžiju, Donika Kadaj-Bujupi i Faton Topali, koji su učestvovali u neredima tokom parlamentarne rasprave o demarkaciji sa Crnom Gorom i formiranju Zajednice srpskih opština, javljaju prištinski mediji.

Advokat Fatona Topalija je najavio da će se žaliti na presudu. Niko od ouđenih nije bio u sudnici tokom izricanja presude.

Presude čelnicima Samoopredeljenja usledile su svega dan pošto je predsednik tog pokreta, Imer Imeri podneo ostavku na sve funkcije u partiji, označavajuću najveći krizu u toj stranci od osnivanja.

Imerijeva ostavka i simbolične kazne Kurtiju tumaće se kao pokušaj vladajuće koalicije da mobilišu ozbiljnu podršku za narednu inicijativu usmerenu ka ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK, čije se prve optužnicu očekuju sredinom februara.

Prvi pokušaj ukidanja suda, neposredno pred novogodišnje praznike, propao je jer su Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje bojkotovali sednice predsedništva parlamenta, čime su onemogučili sazivanje vanredne sednice parlamenta.