Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Prištinski mediji: ŠPANIJA PROTIV KOSOVA u procesu proširenja EU

Ilustacija: telegraph.co.uk

Prištinski mediji: ŠPANIJA PROTIV KOSOVA u procesu proširenja EU

Španija namerava da se usprotivi i učešću Kosova na Samitu u Sofiji između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da bude usvojena 6. februara u Strazburu, Španija je još jednom dovela u pitanje ne samo ovu strategiju, već i čitav proces – oštro se protiveći uključivanju Kosova u taj proces gde se ono tretira kao država, piše prištinski dnevnik "Koha ditore".

Kako se navodi u tekstu, u Madridu, naime, smatraju da bi se to moglo protumačiti tako da se Kosovo tretira kao država.

Kako navodi Koha ditore, Španija je u pismu, za koje se kaže da je Evropskoj komisiji poslato u "non-pejper" formi, a uoči usvajanja Strategije proširenja Zapadnog Balkana, navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i dodala da "Kosovo nije deo procesa proširenja".

"Koncept WB6 nije u saglasnosti sa dinamikom proširenja. Kosovo nije deo procesa proširenja i ima svoj različiti okvir odnosa – tačnije SSP", navedeno je u "non-pejperu" Španije.

Inače, prema sagovornicima prištinskog dnevnika iz Brisela, upravo da se ne bi bunile zemlje koje ne priznaju Kosovo, koristi se skraćenica WB6, jer se tako ne govori o "šest država Balkana" i u tekstovima se ove zemlje pominju kao "partneri" a ne kao države.

Sada se Španija čak protivi i korišćenju ove skraćenice, navodi Koha, te dodaje da se u diplomatskim krugovima pominje da ta zemlja namerava da se usprotivi i učešću Kosova na Samitu u Sofiji između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

List ocenjuje da će, ako se uzmu u obzir zapažanja Španije, Strategija umesto da ohrabri još više ugasiti nade u pogledu vere u proces proširenja EU.

"Španija protiv nezavisnosti Kosova"

Koha ditore podseća da se Španija oduvek protivila nezavisnosti Kosova i da nastavlja da bude najglasnija među pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo.

List navodi i da je na početku Španija branila svoj stav "poštovanjem međunarodnog prava", te da se još drži tog stava, uprkos, podseća list, činjenici da je Međunarodni sud pravde dao mišljenje da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Španija je, dodaje se u tekstu Kohe, povukla svoje vojnike i iz misije NATO-a na Kosovu i ne učestvuje u misiji Euleksa, dok istovremeno, u EU, Španija nije sprečavala postizanje SSP-a, jer je, kako se navodi, dobila garancije da ovim činom Kosovo neće biti priznato kao država, zbog čega se nije protivila ni davanju pomoći EU Kosovu.

Prištinski dnevnik još podseća da, uz izuzetak EP, institucije EU nikada nisu pozvale pet država koje nisu priznale Kosovo da to i učine.

"Institucije EU, posebno Komisija i Služba za spoljne politike, smatraju da je prednost to što pet država nije priznalo Kosovo pre svega zbog uloge koju EU ima u dijalogu između Kosova i Srbije, jer zbog toga može da se predstavlja kao neutralna spram statusa Kosova", navodi se u tekstu prištinskog dnevnika Koha ditore.