Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Prištinski mediji: Sunčana dolina početak srpske kolonizacije

Foto: youtube/screenshot

Prištinski mediji: Sunčana dolina početak srpske kolonizacije

Polaganje kamena temeljca za izgradnju srpskog povratničkog naselja "Sunčana dolina" u opštini Zvečan danas je udarna vest u prištinskim listovima na albanskom jeziku, koji u tom projektu vide početak "kolonizacije" i "povratak Srbije na Kosovo".

Srbija
Izvor: Tanjug

Listovi "Zeri" i "Koha ditore" informaciju o početku gradnje "Sunčane doline" objavili su na naslovnim stranama, prvi pod naslovom "Srbija započela kolonizaciju Kosova", a drugi - "Vlada nemoćna povodom kolonizacije Srba na severu".

"Koha ditore" konstatuje da su vlasti u Prištini pokazale nemoć u sprečavanju podizanja ove "kolonije", jer, iako su ocenile da je reč nezakonitoj gradnji, nisu preduzele nikakve korake da spreče radove.

Prištinski listovi na albanskom prenose ocenu pokrajinskog premijera Ise Mustafe da je gradnja "Sunčane doline" protivzakonita, ali i konstatuju da je reč o najvećem građevinskom projektu Srbije na Kosovu od završetka rata.

Takođe prenose izjavu ministra životne sredine i prostornog planiranja Ferida Aganija da će Priština sprečiti gradnju "Sunčane doline", koja se, prema njegovim rečima, gradi bez neophodnih dokumenata iz oblasti prostornog planiranja.

Prostor u medijima je ovim povodom dobila i opozicija, koja zahteva od vlade da preduzme mere kako bi se sprečila gradnja naselja. U saopštenju Alijanse za budućnost Kosova navodi se da "Vlada Kosova ima ustavnu obavezu da brani zemlju od stranih uticaja" i "povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

“Nijedna Vlada ne može Srbiju da učini vlasnikom Kosova i nereagovanje vlade i drugih institucija Republike Kosovo, je jednako sa nacionalnom izdajom. Nastavak dijaloga Priština-Beograd u ovakvoj situaciji, kada Srbija ne poštuje državu niti Vladu u Prištini, nema nikakvog smisla”, navodi se u saopštenju ABK.