Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Privredna komora Srbije zadovoljna dogovorenim u Parizu

Privredna komora Srbije/ Foto: Tanjug

Privredna komora Srbije zadovoljna dogovorenim u Parizu

Iz PKS ističu da su dogovori iz Pariza podsticaj za sve privrednike iz regiona.

Srbija
Izvor: Agencije

Biznis forum na Samitu o zapadnom Balkanu u Parizu je dodatno približio Berlinski proces poslovnoj zajednici Zapadnog Balkana, koja je sada prvi put bila direktno uključena u zvanični program, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Iz PKS ističu da su dogovori iz Pariza podsticaj za sve privrednike iz regiona.

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana je bila uključena kroz učešće u zvaničnom programu privrednih komora okupljenih u Komorskom investicionom forumi i 20 kompanija iz regiona.

Zaključci i dogovori Samita iz Pariza na najvišem političkom nivou i kontakti koje su komore i privrednici uspostavili tokom Poslovnog foruma imaju veliki značaj za ekonomsku perspektivu regiona i otvaraju nove mogućnosti za privrede Zapadnog Bakana.

To je podsticaj poslovnoj zajednici regiona, ali i dobar signal za investitore iz Evrope i sveta da ulažu u ovaj deo Evrope, ocenjeno je na zasedanju Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma održanog na marginama Pariskog samita.

Odluka EU da izdvoji sredstva za saobraćajnu i energetsku infrastrukturu ubrzaće realizaciju projekata dogovorenih na prošlogodišnjem Bečkom samitu, ali i proširiti prostor za veće uključivanje poslovnih zajednica u regionalne infrastrukturne i druge razvojne projekte.

To će stvoriti uslove i podsticati njihovo čvršće povezivanje radi zajedničkog nastupa na poslovima u regionu i na međunarodnom tržištu.

Pariski samit još jednom je potvrdio značaj i odao priznanje regionalnim inicijativama koje realizuju privredne komore, okupljenje u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana, predstavljajući poslovnu zajednicu koja broji više od 350.000 kompanija.

Učešće na Samitu još više je učvrstilo poziciju ove regionalne platforme, kao jednog od najznačajnijih kohezionih faktora regiona i značajnog mehanizma za privlačenje investicija, povećanje izvoza i smanjenje nezaposlenosti.

Komorski investicioni forum će uz podršku institucija EU, Evrokomora, bilateralnih evropskih komora, ali i finansijske podsticaje EU fondova i međunarodnih donatora koje očekuje u narednom periodu ubrzati realizaciju zajedničkih projekta za podršku privredama regiona, a posebno malih i srednjih preduzeća radi podizanja njihove konkurentosti i međusobnog što boljeg umrežavanja.

Reč je o projektima poput zajedničke platforme za mala i srednja preduzeća, regionalne baze investicionih projekata, regionalne škole za razvoj ljudskih resursa i web platforme KIF koja će privrednicima regiona obezbediti relevantne informacije za uspešnije poslovanje.

Upravni odbor Komorskog investicionog foruma usvojio je i pružio podršku procesima usmerenim ka viznoj liberalizaciji Kosova sa EU.

Članice KIF-a će apelovati na relevantne institucije da slede ovaj pristup i sprovedu potrebne mere radi obezbeđenja slobode kretanja ljudi.

U sklopu realizacije svojih aktivnosti za jačanje privredne saradnje i čvršće povezivanje u regionu Komorski investicioni forum intenziviraće i uspostaviti efikasnije veze sa Regionalnim savetom za saradnju.