Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRODAVCI SE DOGOVORILI Prodavnice sportske opreme nameštale cene?

Ilustracija/ Foto: www.luxlife.rs

PRODAVCI SE DOGOVORILI Prodavnice sportske opreme nameštale cene?

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je, kako piše "Blic", postupke protiv 16 trgovaca sportskom opremom iz raznih delova Srbije.

Srbija
Izvor: Blic

Postupci su pokrenuti zbog sumnje da su trgovci međusobno potpisivali ugovore o poslovnoj saradnji kojom su, na nedozvoljeni način, utvrđivali cene i uslove trgovine.

Na listi trgovaca protiv kojih je Komisija pokrenula postupak su „N SPORT“, „PREDUZEĆE ĐAK“, „OFICCE-SHOES“, „PLANETA SPORT“, „CARVEL“, „SPORTMARKET“, „ZVEZDA FOREVER“, „TOTAL SPORT“, „SPORTIKO“, „UNIVERS-CO“, „EUROSTAR“, „TRIM“, „K..G...FASSHION“, „KOPELLI“ i „STR FOKUS“ i „KOMISION SPORT ONE.

Komisija je 18. avgusta 2016. godine izvršila nenajavljeni uviđaj u poslovnim prostorijama društva „N SPORT“ i pribavila informacije, podatke i ugovore koje je ovo društvo zaključivalo sa svojim kupcima. U Komisiji kažu da je nenajavljeni uviđaj sproveden zbog osnovane sumnje da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza koji se nalaze kod stranke u postupku.

- Prema prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo „N SPORT“, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu protiv kojih je Komisija pokrenula postupak, ugovore o poslovnoj saradnji koji su sadržavali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje „N SPORT“. Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke PUMA, RUSSSELL ATHLETIC, SERGIO TACCIHINI i druge. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno „N SPORT“ - kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Oni su kako navode osnovano pretpostavili da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se, na nedozvoljen način, utvrđuju cene i uslovi trgovine, a što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.