Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Profesor Harvarda: Jeremić dobar kandidat za genseka UN

Vuk Jeremić Foto: mc.rs

Profesor Harvarda: Jeremić dobar kandidat za genseka UN

Profesor istorije na Harvardu Nil Ferguson izjavio je u da je Vuk Jeremić dobar kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i da se nada da će uspeti.

Srbija
Izvor: B92, Fonet, NB

On je u intervjuu za B92 rekao da je izgleda lakše postati papa.

"Postati generalni sekretar UN je toliko komplikovano, da je izgleda lakše postati papa. Jedno je sigurno, to će biti veoma težak i komplikovan proces. Nesumnjivo je da je on dobar kandidat, ali on je moj prijatelj", istakao je Ferguson.

Poželjnije je da Jeremić postane generalni sekretar, nego bugarski kandidat, "koga će ostatak sveta smatrati Putinovim kandidatom", ocenio je Ferguson, koji se nada da će Jeremić uspeti.

Jeremić je ranije kazao da će trka za generalnog sekretara UN biti veoma nezivesna, te da se Srbija u nju uključila kasnije od drugih.

"To neće biti jednostavan posao. Kampanja će biti naporna, u njoj učeustvuje mnogo dobrih i jakih kandidata, neki od njih su u kampanji već mesecima. Ali učinićemo sve da nadoknadimo propušteno", rekao je Jeremić.

On je kazao da će se u izbornom procesu ukrštati interesi svih važnih velikih sila i ostatka sveta, koji je, kako je rekao, u previranju.