Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PROFESORI APELUJU: VRATITI POLITIKU SA ULICA U INSTITUCIJE

NB

PROFESORI APELUJU: VRATITI POLITIKU SA ULICA U INSTITUCIJE

Profesori Novosadskog univerziteta zabrinuti za stanje u Srbiji i Republici Srpskoj.

Srbija
Autor: NB

Nova borba objavljuje integralnu verziju Javnog poziva koji su novosadski profesori uputili javnosti Srbije.

"JAVNI POZIV: VRATITI POLITIKU SA ULICA U INSTITUCIJE

Mi, profesori i predavači Novosadskog univerziteta, izražavamo najdublju zabrinutost i uznemirenje zbog političkog stanja i izazivanja nestabilnosti u Srbiji, njenoj Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i bratskoj Republici Srpskoj.

Svedoci smo da se na naše krajeve primenjuje model destabilizacije Makedonije, koji je već dostigao tačku usijanja i pune blokade tamošnjih državnih institucija. Poučeni tim događajima, plašimo se da je i u Srbiji, njenoj Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Republici Srpskoj već započelo izlivanje politike iz institucija na ulice, preteći društvenim podelama i sukobima. To nije i ne može biti u interesu naših građana i naših država, već centara moći daleko od naših zemalja, odakle nam se preti dubokom političkom krizom, koja može konačno slomiti naša društva i političke sisteme.

Pozivamo vlasti u Srbiji, Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Republici Srpskoj da učine sve kako bi tolerantnim, otvorenim i zakonitim postupanjem vratile politiku u istitucije, kao jedina mesta stranačke i ideološke borbe. Istovremeno, zahtevamo od vlasti da čvrsto i po svaku cenu štite vitalne demokratske interese naših građana i država, vitalne interese koji nemaju alternativu.

Pozivamo opozicione stranke i grupe u Srbiji, Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i Republici Srpskoj da se uzdrže od uličnih protesta i sukoba, i – posebno naglašavamo – svakog uticaja stranih centara, koji u tome pronalaze svoj interes. Nijedna politička pobeda ne može biti vredna ugrožavanja naše državnosti kao mere našeg opstanka. Pozivamo intelektualnu javnost da ni na koji način ne doprinosi jeziku unutrašnjih podela, a građansku javnost da ne dozvoli da taj jezik ovlada njenim uverenjima i postupanjima.

Konačno, pozivamo svoje kolege i celu akademsku javnost u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Banjaluci i drugim univerzitetskim centrima u Srbiji i Republici Srpskoj da nam se priduže u ovom pozivu. Već dugo je vitalni interes, pa i opstanak naših država, temeljno ugrožen delovanjem stranog faktora. Učinimo koliko je do nas: bar da ne doprinosimo unutrašnjem političkom raskolu, kojim se hrane naši neprijatelji. Udružimo se protiv raskola! Srpska nesloga je najveći saveznik naših neprijatelja.

U Novom Sadu, 03.06.2016.

Potpisnici:

Prof. dr Nenad Krstić

Prof. dr Viktor Til

Docent dr Dušanka Vujović

Prof. dr Miodrag Radović

Prof. dr Ofelija Meza

Docent dr Pavle Botić

Prof. dr Dragan Stanić

Prof. dr Milivoj Alanović