Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PROGRAMERI PROTIV DRŽAVE: "Zašto favorizujete stane kompanije, ne uništavajte nam privredu"!

Ilustracija

PROGRAMERI PROTIV DRŽAVE: "Zašto favorizujete stane kompanije, ne uništavajte nam privredu"!

Peticija srpskih IT profesionalaca postaje sve "jača", oni s protive subvenciji Ministarstva prvrede koje je izdovilo preko četiri miliona evra za jednu inostranu kompaniju.

Srbija
Izvor: tf.rs, Danas

Srpski IT profesionalci glasno su se pobunili protiv favorizovanja jedne softversku kompaniju nauštrb celog sektora. Naime, reč je o subvenciji koju je dobila kompanija "Endava", a ona je teška 4,4 miliona evra.

IT stručnjaci, kao i privrednici pozivaju Ministarstvo privrede da otkaže subvenciju, kako bi se na taj način održala domaća privredna grana.

"Ministarstvo privrede subvencijom od 4,4 miliona favorizuje jednu softversku kompaniju nauštrb celog sektora – dobre namere mogu voditi veoma štetnim posledicama", ističu u svom obrazloženju za podizanje peticije srpski IT stručnjaci.

U prilog tome ide i informacija lista "Danas", koji prenosi da će država podstaći rast i razvoj šest stranih kompanija, među kojima je pet fabrika iz unutrašnjosti zemlje i engleska softverska kompanija Endava, koja je prošle godine na tržište Srbije ušla kupovinom jedne od najvećih domaćih softverskih kompanija, beogradskog PS Techa.

Stručnjaci smatraju da je problematično kod ove odluke to što “država na ovaj način favorizuje stranu kompaniju i nagrađuje je za zapošljavanje na tržištu rada na kome nema dovoljno kadra za kompanije koje već posluju odavde. Podrškom Endavi država neće postići povećanje zaposlenosti, već će samo prebaciti radno mesto onima koji su već u radnom odnosu”.

Procena Ekonomskog instituta je da bi u ovoj oblasti moglo da se zaposli čak 30.000 ljudi, ali da nam je potreban i kvalifikovan kadar.