Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Projekat Sunčana dolina nije kolonizacija"

Foto: youtube/screenshot

"Projekat Sunčana dolina nije kolonizacija"

"Projekat "Sunčana dolina" ne može i nije kolonizacija, već rezultat činjenice da povratak raseljenih sa Kosova i Metohije ne može da bude realizovan u onim sredinama gde oni žele da se vrate".

Srbija
Izvor: Tanjug

To je izjavio kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Jevtić je za RTS rekao da se u prvih pet meseci ove godine na Kosovo i Metohiju vratila svega 101 raseljena osoba, što je najbolji mogući odraz situacije na terenu.

"To je mali broj u odnosu na broj raseljenih, kojih je preko 200.000. 101 osoba se vratila zbog okolnosti na terenu, kako zbog bezbednosti, ekonomije, tako i oko finansijskih mogućnosti institucije na čijem sam čelu. Zato je ovaj broj u odnosu na isti period prošle godine veći, ali samo zato što u prvih pet meseci prošle godine nismo imali gotovo nikakav povratak", rekao je Jevtić.

Projekat "Sunčana dolina", prema njegovim rečima, je prvi projekat koji daje pozitivne odgovore na pitanja raseljenih.

"Žao mi je što su političari i generalno društvo ovaj projekat dočekali na način koji ovih dana možemo da vidimo. Povratak raseljenih nije i ne može da bude kolonizacija. Ovaj projekat je produkt činjenice da povratak ne možemo da realizujemo u većini sredina gde raseljeni žele da se vrate, poput Đakovice i drugih delova Kosova", rekao je Jevtić, dodajući da je zato bio potreban projekat koji će omogućiti povratak u sredinu koja je pre svega bezbedna.

Upitan koji je stav kosovskih zvaničnika o tom projektu, Jevtić je rekao da njih interesuje da zakon bude ispoštovan i da budu izdate sve potrebne dozvole.

"Zakon će biti ispoštovan i u tom smislu ne vidim nikakav problem. Ako govorimo o zakonu ovaj projekat svakako nije protivzakonit", naveo je Jevtić.

Projekat "Sunčana dolina" podigao je veliku prašinu u Prištini. Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri rekla je da je projekat izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu čisto politički i da će biti zakonski zaustavljen.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju tog naselja bila je udarna vest u prištinskim listovima na albanskom jeziku, koji u tom projektu vide početak "kolonizacije" i "povratak Srbije na Kosovo".