Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PROPALI pregovori sa Ministarstvom, PROTEST vojske danas u Beogradu

Foto: Tanjug

PROPALI pregovori sa Ministarstvom, PROTEST vojske danas u Beogradu

Nisu mogli da se dogovore

Srbija
Izvor: Večernje novosti

"Otpuštanja zaposlenih u sistemu odbrane neće biti. U planu nije ni smanjivanje kapaciteta vojnog zdravstva. Prvi korak u poboljšanju materijalnog položaja vojnika, oficira i civila zaposlenih u Vojsci Srbije biće povećanje decembarske plate za pet posto".

Ovi argumenti ministra odbrane Zorana Đorđevića nisu bili dovoljno jaki da bi lideri Vojnog sindikata povukli svoju odluku o protestnom skupu - prvom u istoriji domaćih oružanih snaga. Višednevni razgovori sindikalaca sa vojnim vrhom okončani su u petak uveče, bez rezultata. Zaposleni u sistemu odbrane, kako su ranije najavili, okupiće se danas u pet do podne ispred sedišta Ministarstva odbrane u Beogradu.

- Nismo uspeli da postignemo kompromis, iako smo napravili ustupke u zahtevima - kaže predsednik Vojnog sindikata Novica Antić. - Naši razgovori sa ministrom odbranom nisu rezultirali poboljšanjem položaja profesionalnih vojnika koji čine najugroženiju kategoriju zaposlenih u sistemu odbrane. Naši zahtevi uglavnom su posledica - gladnih stomaka.

Vojni sindikat zatražio je da osnovica za obračun plata bude 26.284 dinara, na šta država nije mogla da pristane. Umesto toga, prema širem planu Vlade Srbije, vojsci je ponuđeno povećanje od svega pet odsto ove godine, i tendenciju da povećanje u 2017. dosegne još deset procenata.

Istraživanja pokazuju i da je trećina vojnika opterećena siromaštvom, čime se objašnjava i to što vojnu uniformu godišnje skine i do 1.000 profesionalnih vojnika. Pored vojnika oružane snage sve više napuštaju oficiri i podoficiri sa najvišim kvalifikacijama, kao i civili zaposleni u vojnoj službi.