Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Protest "Podrži RTV" i danas ispred zgrade televizije Vojvodine

Protest u Novom Sadu protiv smene urednika RTV-a / Foto: NB

Protest "Podrži RTV" i danas ispred zgrade televizije Vojvodine

Nakon protesta, organizatori planiraju šetnju do upravne zgrade RTV-a, a potom će se održati protestni koncert gde će nastupiti bendovi koji pružaju podršku pokretu.

Srbija
Autor: NB, Agencije

Pokret Podrži RTV održaće danas u 18 časova još jedan protest ispred glavnog ulaza u zgradu Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu, u ulici Maksima Gorkog.

Pokret je ranije pozvao sve građane da se pridruže skupu i protestnom koncertu.

Nakon protesta, organizatori planiraju šetnju do upravne zgrade RTV-a, a potom će se održati protestni koncert gde će nastupiti bendovi koji pružaju podršku pokretu: Kilo Kilo banda, Šinobusi, Wolfram, Don't Touch Anything i Tri kapljice. Koncert će trajati do 23 časa.

"Protest pod nazivom 'Ponosno i glasno' organizujemo jer smo okupljanje, koje je bilo zakazano za 27. jun, bili primorani da otkažemo zbog jakog nevremena u Novom Sadu", navodi se u pozivu na protest.

Pokret je poručio da se i dalje nastavlja urušavanje Javnog servisa Vojvodine, a da će u ponedeljak 4. jula biti dva meseca od kako novo rukovodstvo te medijske kuće ne odgovora na zahteve novinara i pokreta Podrži RTV.

"Emisije se skidaju pod izgovorom da se radi o letnjoj šemi, a u međuvremenu je dokazano i da je smena direktora programa Slobodana Arežine bila nezakonita i da je nedavni kontramiting 'Stop anarhiji' usmeren protiv nas organizovao vrh gradske vlasti u Novom Sadu", saopštili su iz pokreta.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da je u četvrtak 30. juna istekao ugovor novinarima pokrajinskog javnog servisa, a da petoro novinara koji su potpisali saopštenje protiv smena na RTV, nisu dobili produženje ugovora. Kako navodi NDNV, oni su bili angažovani u informativnom programu.

Podrži RTV: Koji su kriterijumi za nova otpuštanja?

Pokret "Podrži RTV" uputio je danas zahtev v.d. rukovodstvu Radio-televizije Vojvodine (RTV) da obrazloži kojim su se kriterijumima rukovodili kada su odlučivali o tome kojim koleginicama i kolegama neće biti produženi autorski ugovori u toj medijskoj kući.

Pokret navodi da je desetoro koleginica i kolega, koji su bili angažovani na novinarskim, producentskim i montažerskim poslovima u RTV, sekretarica juče popodne telefonskim pozivom obavestila da "od sutra ne dolaze na posao, jer im nije produžen ugovor".

"Pojedini od njih su preko autorskih ugovora bili angažovani više godina i radili više nego što je ugovorom predviđeno. Čak i kada su ugovori kasnili po dve nedelje, oni nisu odbijali radne zadatke ili izostajali s posla, a često su radili i bez slobodnog dana", navode iz Pokreta "Podrži RTV".

Kako se objašnjava, otpuštenima su ugovori istekli 30. juna, a novi im nisu ponuđeni, kako se navodi "zbog racionalizacije".