Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Protiv ZSO 94 odsto Albanaca

Foto: Twitter/OriolBabrel

Protiv ZSO 94 odsto Albanaca

Prema istraživanju agencije "Puls javnosti" ZSO kao ekvivalent Republici Srpskoj u BiH doživljava šest odsto kosovskih Albanaca, dok 20 odsto kosovskih Srba veruje da bi to značilo kraj srpskih institucija na Kosovu

Srbija
Izvor: Tanjug

Oko 94 odsto kosovskih Albanaca i pripadnika drugih nacionalnih manjina, osim Srba, protiv je formiranja Zajednice srpskih opština, pokazalo je istraživanje "Puls javnosti" na Kosovu koje je objavio UNDP.

Većina Srba na Kosovu, 69 odsto, snažno ili donekle podržava formiranje ZSO, nasuprot kosovskim Albancima i ostalima, koji su kazali da su snažno, ili donekle protiv osnivanja Zajednice.

Anketa javnog mnjenja na Kosovu sprovedena je od septembra 2015. do marta ove godine.

Istraživanje je pokazalo da 32 odsto kosovskih Albanaca, kao i 29 odsto kosovskih Srba smatra da osnivanje ZSO omogućava srpskim institucijama da nastave da funkcionišu na Kosovu.

Prema tom istraživanju, 35 procenata kosovskih Albanaca smatra da osnivanje ZSO označava segregaciju na Kosovu između albanskog i srpskog dela, a samo 17 odsto kosovskih Srba smatra da je to tako.

ZSO kao ekvivalent Republici Srpskoj u BiH doživljava šest odsto kosovskih Albanaca, dok 20 odsto kosovskih Srba veruje da bi to značilo kraj srpskih institucija na Kosovu.

Istovremeno oko četiri odsto kosovskih Albanaca navelo je da ZSO ima neznatan uticaj na razvoj Kosova, dok je većina drugih etničkih grupa (48 odsto) izjavila da stvaranje ZSO nije relevantno za njihove živote.