Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Provala u crkvu Svete Petke u Sisku

Ilustracija: pixabay.com

Provala u crkvu Svete Petke u Sisku

Ustaše su taj hram zapalile u Drugom svetskom ratu, a tokom rata 1991-1993. godine hram i parohijski dom su provaljeni, opljačkani i minirani.

Srbija
Izvor: Agencije

Srpska pravoslavna crkva je objavila da su nepoznati počinioci preksinoć provalili u crkvu Svete Petke u Sisku.

Tom prilikom, pravoslavnom hramu naneta je veća materijalna šteta.

Kako je navedeno u saopštenju, vandali su obivši prozor ušli u hram, uništili i razbacali crkvene sasude i druge bogoslužbene predmete, a potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe i u kancelariji Crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu.

U saopštenju se ističe da to što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se, još jedamput uputi otvorena pretnja Srpskoj pravoslavoj crkvi, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj.

Iz Kancelarije mitropolita zagrebačko - ljubljanskog se pitaju i šta je sledeće ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađu počinioce te kakvom "teroru treba da bude izložena SPC, njeni hramovi i sveštenici da bi dobili zakonsku zaštitu".

"Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i hrišćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku", navodi se u saopštenju u kome se kaže i da će o tom i sličnim slučajevima izvestiti Sinod SPC i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i instuticije.

Kako se navodi, do napada na crkvu došle je posle više slučajeva upadanja u posed, vređanja, raznih vrsta verbalnog terora i pretnji upućenih parohu sisačkom svešteniku Veselinu Ristiću i članovima njegove porodice.

Hram Svete Petke u Sisku podignut je 1895. godine. Ustaše su ga zapalile u Drugom svetskom ratu, a tokom rata 1991-1993. godine hram i parohijski dom su provaljeni, opljačkani i minirani.