Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRVA ŽRTVA MALIH BOGINJA tridesetogodišnji muškarac iz Beograda

Foto: pixabay.com

PRVA ŽRTVA MALIH BOGINJA tridesetogodišnji muškarac iz Beograda

Tridesetogodišnji muškarac iz Beograda preminuo je jutros u bolnici na odeljenju intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih malim boginjama

Srbija
Izvor: RTS

To je prva žrtva malih boginja u Srbiji. Pacijent nije bio vakcinisan.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je novinarima u Beogradu da se desilo ono na šta je struka mesecima upozoravala. Dodao je da je pacijent, koji je umro na infektivnoj klinici, primljen 22. decembra.

Lončar je naglasio da je statistika takva da kada imate određeni broj obolelih, dese se i smrtni slučajevi.

"Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari", rekao je Lončar.

Apelovao je na roditelje da vakcinišu svoju decu, da ne slušaju druge jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju.

"Ukoliko deca nisu vakcinisana ovakve stvari su neminovne", zaključio je Lončar.

Direktor Infektivne klinike KCS prof. dr Goran Stevanović rekao je da je pacijent koji je preminuo imao razvijenu sliku malih boginja i upalu pluća sa znacima da će se bolest razvijati u nepovoljnom toku.

Naveo je da ne postoji specifičan lek za male boginje i da je reč o opasnoj bolesti koja izaziva upale pluća i mozga koje se vrlo često završavaju smrtnim ishodima. Kaže da virus napada i jetru.

Za tri meseca 668 obolelih

Za nepuna tri meseca u Srbiji je registrovano 668 obolelih od malih boginja, najmlađi pacijent imao je dba meseca a najstariji 60 godina.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije prof. dr Darija Kisić Tepavčević kaže da 91 odsto obolelih nije bilo vaksinisano ili im je nepoznat vakcinalni status.

"U momentu kada je epidemija počela, kolektivni imunitet je bio nizak, oko 80 odsto, a u nekim krajevima još i niži. Sve to je doprinelo nastavku epidemije i širenju malih boginja", rekla je Tepavčevićeva za Tanjug.

Ona je dodala da se u poslednja tri meseca povećao broj vakcinisane dece MMR vakcinom te da je sada u generaciji od 12 meseci do 14 godina, vakcinisano 91 odsto dece.

"Postoje neki regioni gde je obuhvat niži kao što je Pčinjski okrug i Beograd", ukazala je Tepavčevićeva i istakla da je najniži obuhvat na teritorijama koje su u nadležnostima Instituta za javno zdrzvlje Niš i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar gde je obuhvat vakcinacijom oko 80 odsto.

Ukoliko se trend povećanja vakcinacije nastavi, očekuje da će se dostići nivo kolektivnog imuniteta od 95 odsto koji bi sprečio epidemijsko širenje bolesti kakvu imamo danas.