Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRVE OPTUŽNICE PROTIV LIDERA OVK, među njima i one protiv Tačija i Veselija

Ilustracija

PRVE OPTUŽNICE PROTIV LIDERA OVK, među njima i one protiv Tačija i Veselija

Daut Haradinaj i Azem Sulja biće optuženi pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici OVK, piše prištinski portal Insajderi.

Srbija
Izvor: RTS/ Insajderi

Svega nekoliko dana pošto su kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, pokušali da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, prištinski mediji objavili su da je taj sud "spremio" optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK.

Hašim Tači i Kardi Veseli, kosovski predsednik i prvi čovek parlamenta, jesu pod istragom tužilaštva novog suda, čije se prve optužnice očekuju sredinom februara, piše portal Insajderi.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Istraga protiv Veselija se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK.

Spisak osoba koje bi se mogle naći na optuženičkoj klupi pojavio se svega nekoliko dana posle velike drame u kosovskom parlamentu, u kojem su 43 poslanika, uz podršku Tačija, Haradinaja i Veselija, pokušali da obore zakon o formiranju Specijalnog suda, što je naišlo na oštre osude Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i EU.

Portal Insajderi navodi da će Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek koga na Kosovu prate nadimci "Veliki gazda" i "Veliki ujak", biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je, donedavno, vodio Euleks pod nazivom "Blaca 2".

Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor suda koji je tokom i neposredno posle rata vodio OVK.

Brat premijera Kosova Daut Haradinaj će, kako navodi Insajderi, biti optužen zbog uloge koju je igrao u zločinu na Radonjičkom jezeru, kada je grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u Radonjičko jezero. Izvor ovog portala navodi da je sud optužnicu zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tela.

Prema pisanju tog portala, Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine, uključujući i brojna nerešena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Tokom suđenja Ramušu Haradinaju i Fatmiru Limaju pred Haškim tribunalom, najveći problem predstavljala je nesposobnost tog suda da zaštiti svedoke Tužilaštva, o čemu su u nekoliko navrata pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija svedočili glavni tužioci Karla del Ponte i Serž Bramerc.