Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PRVI FILM O JASENOVAČKOM STRADANJU! "Samo ti dijete radi svoj posao: Prva trećina, oproštaj kao kazna"

Foto: YT printscreen

PRVI FILM O JASENOVAČKOM STRADANJU! "Samo ti dijete radi svoj posao: Prva trećina, oproštaj kao kazna"

Uskoro će svetlost dana ugledati prvi igrani film o jasenovačkim stradalnicima.

Srbija
Izvor: casnisrbi.com, Nova borba

Iako često prepričavani događaji o zverstima i najbrutalnijim zločinima nad nedužnim stanovništvom ondašnje Nezavisne države Hrvatske u logoru Jasenovac, tek sada će ugledati život kroz jedno filmsko ostvarenje, prvi put nakon više od 70 godina.

Film "Prva trećina - oproštaj kao kazna" prikazuje istinutu priču o starcu Vukašinu iz Klepaca i njegovom krvniku, koljaču Žiletu Friganoviću. To delo uskoro će imati svoju premijeru, najpre na festivalima, a potom i u bioskopima.

Za nastajenje filma zalužna je produkcija „Anti cenzura”, a snimale su ga mlada autorske i glumačke ekipe, koje kroz film istražuje poreklo zla u ljudima, psihološko stanje i bolesni unutrašnji svet ustaškog koljača.

Prema rečima rediteljke i scenaristkinje tog ostvarenja Svetlane Petrov, film je nastao kao potreba da se ispravi nepravda prema žrtvama ,a nove generacije upoznaju sa strahotama jasenovačkih žrtava.

Film je ujedno i ekranizacija priče o zločincu po imenu Žile Friganović, koji je 1943. godine zarad opklade, za nekoliko časova na najbrutalnije načine ubio preko 1000 Srba. Ipak, pometnju u njegovom pohodu mu je napravila smirenost starog Vukašina Mandrape, koji nipošto nije hteo da izgovori reči "Živio Ante Pavelić", već je u momentu kada se njegov dželat pripremao da mu oduzme život, rekao „Samo ti, dijete, radi svoj posao“.

Iako uznemiran, njegov koljač se tada razbesneo, pa je starcu iskopao oči, raskomadao srce, preklao grlo od uva do uva i nogama ga šutnuo u jamu. Tada je zaustavio svoj krvavi pir, ali nikada više nije imao mira, niti je više mogao da „obavlja svoj posao“.

Čitav film je sniman prošle godine u septembru i oktobru, i to u Pančevu i Banatskom Novom Selu.

Glavne uloge su poverene Predragu Koturu, Nenadu Herakoviću, Vladanu Jakovljeviću i Aleksandru Vukeliću, a u filmu je dobio ulogu i mladi Borislav Vranješ.