Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Puhovski: Hrvatska blokadom pregovora pogrešila

Žarko Puhovski Foto: Medija centar Beograd

Puhovski: Hrvatska blokadom pregovora pogrešila

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Žarko Puhovski kaže da je odnos Hrvatske prema otvaranju poglavlja Srbije strategijsko i taktičko pitanje.

Srbija
Izvor: Tanjug

Puhovski je u intervjuu za RTS rekao da je Hrvatska taktički pogrešila uslovljavajući otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije.

"Bilo je mnogo pametnije pustiti da se pregovori započnu i onda piti krv na slamčicu", naveo je Puhovski i dodao da je u odnosu Beograd - Zagreb o tom pitanju strategijski zbrkano nekoliko stvari.

Kako je rekao, prava hrvatske manjine u Srbiji su problem i na tome je Hrvatska imala dobrih argumenata da insistira.

"Ali, pričati o tome da se opšta jurisdikcija za ratne zločine ne može nekom pridati je odmah palo u vodu jer se dobro zna da u Uniji postoji pet ili šest država i to je deo međunarodnog humanitarnog prava", objasnio je Puhovski.

Komentarišući situaciju u kojoj se nalazi hrvatska Vlada i predlogu za opoziv potpredsednika Tomislava Karamarka (HDZ), Puhovski je ukazao da je u ovom trenutku 81 član Sabora za opoziv, od ukupno 151.

"Međutim, tu će biti razne, što je rekao jedan srpski pisac, krađe i prekrađe. Biće dogovora pregovora podmićivanja, tako da je potpuno nejasno kakav će broj na kraju biti", naveo je Puhovski.

Objasnio je da ima malo šansi ima da se formira nova većina, koja bi morala da bude Most i SDP.

"SDP ima razloga da bude oprezan jer je već imao dogovor sa Mostom, pa se Božo Petrov povukao. Ne verujem da bi se moglo dogoditi. Svi će pokušati da se ide ka izborima, koji ne mogu biti pre kraja septembra uz uslov da se u međuvremenu izabere i nekoliko članova i članica Ustavnog suda, jer od 5. juna mi više nemamo Ustavni sud", ukazao je Puhovski.

Odgovarajući na pitanje da li će se, ako bude novih izbora, zaoštriti odnos Zagreba prema Beogradu, Puhovski je rekao da ne misli da će se tako nešto desiti.

Smatra da će biti pritisaka na srpsku manjinu u Hrvatskoj, ali manje nego pre jer se prvi put desilo da nisu sva tri zastupnika srpske manjine bila na strani SDP-a, nego je jedan od njih prešao na stranu Karamarka.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori.

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da podstakne da se postigne konsenzus među zemljama članicama, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su na tome da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropsko.