Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUNE RUKE POSLA ZA MI-8: Ruski helikopter pritekao u pomoć

Foto: Srpsko-ruski humanitarni centar

PUNE RUKE POSLA ZA MI-8: Ruski helikopter pritekao u pomoć

Helikopter koji pripada EMERKOM-u Rusije i njegova posada u Nišu i dalje su na dužnosti i spremni da polete i bore se protiv novih požara.

Srbija
Autor: Glas Moskve

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije je sedište borbe protiv požara u zemlji.

Kritična situacija se pojavila u blizini grada Bor (predgrađe Slatina), nakon čega je tamo upućen i MI-8.

Požarom je zahvaćeno više od 300 hektara u podnožju Crnog vrha. Pre sumraka, ekipa MI-8 se borila sa vatrom i koordinirala svoje aktivnosti sa jedinicama lokalnih vatrogasaca na zemlji. Nakon toga, vratili su se u Niš u svoju bazu. Međutim, vatra još nije ugašena, pa je rano ujutru obavljen još jedan let do istog područja.


Na najnepristupačnijim mestima, bačeno je oko 40 tona vode. Kako se navodi na sajtu centra, oko 80% požara je bilo lokalizovano upravo zahvaljujući podršci iz vazduha.


"Juče kada smo leteli, regija je izgledala kao nepregledno more vatre. Napravili smo četiri vodozahvata, svaki sa po tri tone vode, što je znatno smanjilo intenzitet vatre i zaustavilo širenje na nove lokacije. U sumrak smo odleteli za Niš, ali smo se jutros ponovo vratili do područja katastrofe i već smo obavili 9 vodozahvata bez obzira na jak nepovoljan vetar. Zajedno sa vatrogascima na zemlji vatra je uglavnom bila lokalizovana", kaže kapetan Vladimir Serišev.

Vatrogasci su ostali u toj oblasti, da prate male požare i eliminišu ih,prenosi portal Glas Moskve.