Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pupovac: Hrvatska se vratila u devedesete

Screenshot

Pupovac: Hrvatska se vratila u devedesete

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj ističe da se Hrvatska vraća antisrpskim porukama

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Hrvatska se vratila u devedesete godine prošlog veka i obnovila isključivi nacionalizam, netoleranciju i antimanjinsku, posebno antisrpsku kampanju, a sve se naglo pogoršalo posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, rekao je danas predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

On je u intervjuu beogradskjim Večerenjim novostima naveo da Hrvatska ima tendenciju rehabilitacije i četrdesetih godina 20. veka.

- Nova vlada, koja sada više de fakto i ne postoji, potpuno je isključila Srbe i druge manjine iz svog programa, a uključila ekstremno desne i ekstremno konzervativne grupacije - istakao je Pupovac, koji je dugogodišnji poslanik u Hrvatskom saboru.

Kaže i da se u Briselu, kao i na drugim mestima, kada je reč o politici, posebno srpskoj, ne može naići na razumevanje iz prvog puta.

- Osim toga, Evropa ima i svoje velike probleme. Treba samo biti istrajan i pronaći adekvatan način komunikacije - ukazuje Pupovac.

On smatra ohrabrujućim građanski otpor koji je, kako kaže, sve jači u Hrvatskoj i na kojem slabi taj talas desnog ekstremizma i istorijskog revizionizma.

- Presudno je da tome doprinese i HDZ, ali i predstavnici Katoličke crkve - istakao je predsednik Srpskog narodnog vijeća.

Prema njegovim rečima, sve je veći broj intelektualaca koji se odupiru desnom ekstremizmu i istorijskom revizionizmu, otvorenom klerikalnom i nacionalnom totalitarizmu.

- Posle godina kada su ljudi uzvikivali 'Za dom spremni!', sada na ulicu izlaze oni koji uzvikuju 'Neće proći. No pasaran!'- primećuje on.

Pupovac zaključuje da su vanredni parlamentarni izbori sve izgledniji izlaz iz političkog haosa i nestabilnosti u koje je Hrvatska ušla u poslednjih nekoliko meseci.