Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pupovac: Hrvatska želi da vlada nad Srbijom

Screenshot

Pupovac: Hrvatska želi da vlada nad Srbijom

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac istakao da Hrvati žele da iskoriste umišljeni osećaj nadmoćnosti, pošto su članica EU

Srbija
Izvor: Agencije-NB

Iz pozicije članice EU, Hrvatska želi tri stvari: uslovljavati rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, kao što su suđenja za ratne zločine, u ratu nestalih osoba, prava manjina i granice na Dunavu - onako kako njoj odgovara, određivati brzinu pristupa Srbije EU za svoj ili nečiji račun i jačati unutarhrvatski osećaj nadmoći u odnosima sa Srbijom.

To je izjavio predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac u intervjuu za "Jedinstvo" i istakao da su sva tri razloga štetna, jer se s njima postiže veoma malo ili nimalo, a gubi mnogo.

- U poslednjih pola godine atmosfera u Hrvatskoj toliko pogoršala da su porasli osećaji nesigurnosti, uz već ustaljene osećaje neravnopravnosti, posebno u suđenjima za ratne zločine, zapošljavanju i razvoju životnih sredina, rekao je Pupovac

Povodom incidenata na obeležavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, Pupovac kaže da je Evropi, a to znači i Evropskoj uniji, trebalo dugo da se pokrenu i progovore o govoru mržnje i nasilju prema Srbima koji su se u Hrvatskoj rasplamsali prošle godine.

"Trebaće im vremena da i ovo vide i čuju. Jer se ne tiče samo nas već i njih. Negiranje antifašizma, napadi na antifašiste i to pripadnike manjine, negiranje je same demokratije u Evropi. Naime, nakon Drugog svetskog rata, nakon holokausta i genocida, koncentracionih logora i rasnih zakona, nema demokratije koja to može biti bez antifašizma", istakao je Pupovac.

Upitan kako rehabilitacija nadbiskupa NDH Alojzija Stepinca utiče na odnos prema Srbima i Srbiji, on je rekao da je to još jedna politička presuda koja neće nikome pomoći, a najmanje istini, jer za takve stvari se istorijska istina ne utvrđuje na sudu i boljem od ovog koji je to uradio u Zagrebu.

"Istorijsku istinu u vezi sa pitanjem Stepinca raspravljaće istoričari, te komisija predstavnika SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj uz posredova nje pape Franje. I to ostavljamo njima. Ono što nas brine i što je naš problem jeste rehabilitacija onih koji veruju u NDH i njezine ideje, politike i zlodela. A to ne može dobro uticati ni na šta, pa ni na odnos Hrvata i Srba", kaže Pupovac.

On, takođe, smatra da se poništenjem presude Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima šalju "veoma loše" poruke srpskom narodu i da to ne može imati dobar uticaj na odnose Srbije i Hrvatske.

Upitan ima li EU načina i mehanizma da privoli svoju članicu da poštuje prava srpske manjine ili je pak, članicama EU sve dozvoljeno, Pupovac je istakao da nije, pogotovo ne kršiti ljudska i manjinska prava i rehabilitovati simbole, ideje i vrednosti istorijskih fašističkih pokreta kakav je bio ustaški.

"Drugo je pitanje koliko to Evropa sa svojim nevoljama vidi i čuje, te koliko ona u sveopštoj našoj međusobnoj buci i besu najbolje razaznaje što je što i ko je ko. Naše je, kao što smo to činili do sada, da joj pomognemo da razazna", kaže Pupovac.