Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUPOVAC: Nije dovoljno da se ploča sa ustaškim pozdravom izmesti

Milorad Pupovac/ Foto: N1 video printscreen

PUPOVAC: Nije dovoljno da se ploča sa ustaškim pozdravom izmesti

Dok hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sporni slogan vidi kao stari hrvatski pozdrav, koji je kako kaže kompromitovan. Predstavnici Srba u Hrvatskoj osuđuju takve pojave.

Srbija
Autor: RTS

Dok vlast u Hrvatskoj traži kompromisno rešenje i veća da li i na koji način da iz Jasenovca ukloni ploču sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", u Zagrebu ekstremni desničari pale srpski nedeljnik, a hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sporni slogan vidi kao stari hrvatski pozdrav, koji je kako kaže kompromitovan. Predstavnici Srba u Hrvatskoj osuđuju takve pojave.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac kaže da ustaški pozdrav ne bi trebalo da ima pravo građanstva nigde u Hrvatskoj.

Na koju se stranu u hrvatskom društvu svrstava predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kada ustaški pozdrav "za dom spremni" kvalifikuje kao tradicionalni hrvatski, a tablu HOS-u isključivo kao izraz pijeteta prema žrtvama?

"Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se na taj način svrstava na stranu onih koji izmišljaju nepostojeću istoriju koja nije postojala do početka NDH i ustaškog pokreta Ante Pavelića i svrstava se na stranu revizionista istorije i desnih političkih snaga".

"Kada ucenjuju samog premijera, za njega su oni sasvim sigurno politički marginalci. Kada ometaju komemoracije, kada ometaju proslave kao što je ona Dana ustanka u Srbu ili kada dolaze pred sedište SNV-a i prete proterivanjem, prete rušenjem spomenika u Srbu, oni onda nisu marginalci nego ljudi koji šalju opasne i protivzakonite poruke", rekao je Pupovac.

Kako kaže, nije dovoljno da se Jasenovac izuzme zbog toga što je ustaški pokret delovao na prostoru cele Hrvatske i ne samo tu, i taj ustaški pozdrav ne bi trebao imati mogućnost i pravo građanstva nigde u Hrvatskoj.