Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pupovac: Susret Vučića i Kitarovićeve značajan događaj

Milorad Pupovac/ Foto: N1 video printscreen

Pupovac: Susret Vučića i Kitarovićeve značajan događaj

Susret ima dve značajne strane: političko-simboličku i operativnu, kako bi se otvorila mogućnost za uzajamne državničke posete u Beogradu i Zagrebu

Srbija
Izvor: RTRS

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocenio je da je susret hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandra Vučića, u Hrvatskoj, a potom u Srbiji, značajan događaj s obzirom na to da su odnosi dveju država proteklih godina bili "na ivici tenzija".

Milorad Pupovac ističe da već dugo nije bilo susreta ove vrste posebno zbog toga što je, kako je rekao, proteklih godina i meseci stanje odnosa dve država bilo vrlo napeto, posebno nakon činjenice da je Hrvatska pokušala da blokira otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU kao.

Ovaj susret je, smatra Pupovac, značajan jer će jedna od glavnih tema biti ono što predstavlja otvorena pitanja odnosa dve zemlje: pitanje manjina, pitanje prekogranične saradnje, pitanje granice i ratnog nasleđa - nestalih osoba i kulturnog dobra.

S obzirom na to da Hrvatska trenutno ima tehničku vladu, predsednica nema velika ovlašćenja, a Vučić je u Srbiji još uvek mandatar ovaj je sastanak specifičan, no Pupovac tvrdi da je i dalje bitan.

- Takvi susreti imaju barem dve značajne komponente: simbolično-političku kojom se pokazuje spremnost na saradnju i stvara prostor za dijalog, a drugi je operativan za koji predsednica nema ovlašćenja, a Vučić ima. Moraće se pronaći mehanizam kako da se te razlike u kompetencijama usklade. No ako se i prva komponenta zadovolji i to će biti dovoljno - rekao je Pupovac za regionalnu N1TV.

Na konstataciju da su se Vučić i Grabar Kitarović do sada sastali dva puta i na pitanje da li je tih susreta moglo biti više, Pupovac kaže:

- Verovatno nisu mogli više. Postoji pitanje i srpskog predsednika Nikolića koji je isto važan faktor. Ovo je probijanje leda, otvaranje vrata za dijalog zemalja nakon čega će biti lakše da Grabar Kitarović dođe u Srbiju i sretne se s Nikolićem, a i da Vučić dođe u Hrvatsku i sretne se s predstavnicima vlasti.