Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin: EU UDOVOLJAVALA "STARIJEM BRATU IZ VAŠINGTONA", PA PRIZNALA KOSOVO

Foto: kremlin.ru

Putin: EU UDOVOLJAVALA "STARIJEM BRATU IZ VAŠINGTONA", PA PRIZNALA KOSOVO

Zapad je pustio duha iz boce priznavanjem nezavisnosti Kosova, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

"Kada je u pitanju situacija u Kataloniji, videli smo iz Evropske unije i većeg broja država jednoglasnu osudu onih koji podržavaju (katalonsku) nezavisnost. Znate, ne mogu, a da ne primetim nešto u vezi sa tim – trebalo je o ovome da razmišljate ranije", rekao je Putin tokom plenarnog zasedanja Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj“.

Opet, navodi Putin, EU je pokrenula talas separatizma kada je podržala nezavisnost Kosova, prenosi Glas Moskve.

On je izvadio papir suda u Hagu 2010. koji je obrazložio "legitimnost" Kosovske deklaracije o nezavisnosti i pročitao tačke od 70 do 84 u kojima je u zaključku vrlo jasno postignuta OPŠTOST prava na scesiju SVIH, a ne Kosova.

U tim članovima se čak smatra da stvaranje novih država u jednostranim postupcima ne da nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, nego naprotiv doprinosi razvoju međunarodnog prava.

Još je pročitao preporuke koje je Sudu uputila SAD, Nemačka, Francuska, Britanija... i svi do jednoga podržavaju opšti princip samoopredeljenja i secesije svih ko to želi, čak i jednostranom poretku koseći se sa zakonodavstvom matične zemlje.

Dakle, pod pritiskom zapada Haški tribunal je doneo nove principe međunarodnog prava koji podržavaju separatizma i koji nisu leks specijalis za Kosovo nego su opšteg karaktera i to po decidnim zaključcima samoga Suda uz podršku zapadnjačkih vlada.

Ruski predsednik je izjavio da katalonsko pitanje treba rešiti u skladu sa Ustavom Španije.

„Trebalo je ranije misliti o tome. Zar niko nije znao za protivrečnosti?“, upitao je Putin.

On je dodao da je Evropa pokušala da udovolji „starijem bratu iz Vašingtona“, podržavajući otcepljenje Kosova.

Prema rečima ruskog predsednika, bespogovorna podrška Vašingtona otcepljenju Kosova izazvala je slične procese u Evropi i svetu.