Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RADIKALI OPTUŽILI ČANKA: Simbole Vojvodine si ukrao iz HRVATSKE SLIKOVNICE

Grb preuzet iz slikovnice/ Foto: Informer

RADIKALI OPTUŽILI ČANKA: Simbole Vojvodine si ukrao iz HRVATSKE SLIKOVNICE

Srpska radikalna stranka danas je najavila pokretanje postupka za ukidanje zastave i grba Vojvodine koji su u zvaničnoj upotrebi od pre 14, odnosno 12 godina.

Srbija
Izvor: Informer

"Čuveni srpski heraldičar Mirko Stojnić je u potpunosti demaskirao i ogolio u čemu se sastoji istorijski i heraldički falsifikat dosmanlijskih simbola AP Vojvodine iz 2002. i 2004. godine. Stojnić je ukazao na činjenicu da elementi tzv. "grba" AP Vojvodine nisu preuzeti iz relevantne heraldičke građe, nego iz popularne slikovnice "Grbovi Jugoslavije", koju je izdala zagrebačka firma "Kavahag" tridesetih godina 20. veka", rekao je Đurađ Jakšić, šef poslaničke grupe radikala u Skupštini AP Vojvodine.

Jakšić je na konferenciji za medije u Novom Sadu kazao da Srpska radikalna stranka kompletira dokumentaciju i da će uskoro pokrenuti inicijativu na Odboru za ustavno-pravni položaj AP Vojvodine da se tzv. Čankovi simboli, koje je "dosmanlijski režim političkim nasiljem, mimo ustavnog i zakonskog osnova, oktroisao odlukama iz 2002. i 2004. godine, brišu iz Statuta AP Vojvodine i na taj način eliminišu iz službene upotrebe".

"Ovi simboli ne predstavljaju ništa. Zapravo, predstavljaju diletantsko, šarlatansko, nakaradno i karikaturalno rešenje i čist su istorijski i heraldički falsifikat", istakao je Jakšić.

SRS je pozvala naprednjačku pokrajinsku vlast da uvaži činjenicu šta je pravo istorijsko nasleđe, a šta istorijski i heraldički falsifikat i da podrži inicijativu srpskih radikala da se tzv. Čankovi simboli brišu iz Statuta i eliminišu iz zvanične upotrebe u Pokrajini.

Jakšić je istakao i da SRS izražava zadovoljstvo što se konačno, u petak 23. septembra, zastava srpske Vojvodine zavijorila ispred zgrade Banovine u Novom Sadu.