Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RADNICI FIJATA srećni zbog bescarinskog izvoza "Zažalili oni koji su uzeli optremnine"

Fiat 500l Foto: wikipedia

RADNICI FIJATA srećni zbog bescarinskog izvoza "Zažalili oni koji su uzeli optremnine"

Posle kolektivnog godišnjeg odmora radnici su se vratili u “Fijat” u Kragujevcu.

Srbija
Autor: B92.net, NB

Nakon najava o otpuštanjima i nakon što su neki radnici uzeli otpremnine i otišli, njih je sačekala vest o bescarinskom izvozu modela koji se proizvodi u Srbiji.

“Ovaj posao sa, ili odobrenje Kazahstana za palsiranje našeg proizvoda na rusko, evroazijsko tržište sigurno će da omogući jednu količinu proizvoda koji ćemo mi više da proizvodimo u Kragujevcu. Kada krene i plasman na novo tržište i bolje uslove rada i veće plate za sve zaposlene u kompaniji u Kragujevcu” rekao je Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata Fijat-a.

Kako je rekao Jugosalv Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata, oni koji su uzeli optremnine i otišli iz fabrike zažalili su, jer danas nemaju posao, već rade na crno.

Zbog pada tražnje za automobilima u junu je ukinuta treća smena, a fabriku je napustilo 1.500 radnika koji su dobili otpremninu.

Još uvek se ne zna koliko bi automobile moglo biti plasirano na tržište Evroazijske unije, a to će biti poznato nakon sastanka te unije. Fabrika trenutno dnevno proizvodi 450 automobila.