Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RADNIČKA POBUNA NA POMOLU, ZAKAZANI PROTESTI PO SRBIJI! Torturisane radnike podržali sindikati!

Protest sindikata Sloga/ Foto: privatna arhiva

RADNIČKA POBUNA NA POMOLU, ZAKAZANI PROTESTI PO SRBIJI! Torturisane radnike podržali sindikati!

Iz Udruženih sindikata "Sloga" najavljuju pobunu, prvi protest zakazan u Vranju, 20.oktobra!

Srbija
Izvor: vranjske.co.rs, Nova borba

Iz sinidikata "Sloga" najavili su podršku svim radnicima u Srbiji, a simobolično, početak protesta najavljen je u Vranju, i to ispred fabrike italijanskog proizvođača obuće "Geox",gde je nekolicina radnika dobilo otkaze nakon što je javno pričalo u torturi u preduzeću.

Protest počinje u četvrtak, 20. oktobra, tačno u podne.

"Cilj okupljanja je, podrška na bazi solidarnosti sa otpuštenim radnicama 'Geox'-a i ohrabrivanje zaposlenih da imaju pravo na sindikalno udruživanje i zakonsko pravo na pobunu i štrajk kada su im prava po bilo kom osnovu ugrožena", navode iz sindikata.

Nakon vranjskog protesta, sledeći će se održati nešto severnije, i to u Nišu isred južnokorejske kompanije "Jura", za koju sindikalci navode da je postala simbol zlostavljanja radnika, ali i nemoći države i njenih institucija da se tome suprostavi.

"Srbija danas nije socijalna država, niti su vidljive jasne namere vlasti da to želi da bude, budući da se godinama unazad, a i sada sprovodi katastrofalna ekonomska politika privlačenja stranih investitora sa zapošljavanjem jeftine manuelne radne snage, uz ugovore o radu na određeno, plate za minimalac, ali zato sa izdašnim subvencijama države kojima se zadužuju svi građani Srbije. Socijalni dijalog u Srbiji je mrtav, a glumatanja nekavih „pregovora i dogovora“ u Socijalno-ekonomskom savetu Srbije za većinu obespravljenih radnika odavno predstavlja farsu, jer im je sve gore, ali zato je poslodavcima i sindikalcima koji u toj instituciji sede sve bolje " objašnjavaju u „Slozi“ svoje motive za proteste širom Srbije.

 


Danko B. Marin:  
SNSmrdija i ,,reforme" koje vode ka azijatskoj despotiji, feudalizmu.... Pravna nejednakost odavno postoji - dobro je da su se setili pobune i borbe za svoja prava!

16.10.2016 14:18h    38     32