Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RADO SRBIN IDE U VOJNIKE! Mladi nemaju ništa protiv vojske?

Foto: Tanjug

RADO SRBIN IDE U VOJNIKE! Mladi nemaju ništa protiv vojske?

Od sledeće godine trajanje dobrovoljnog vojnog roka trajaće duplo duže, odnosno šest meseci.

Srbija
Izvor: B92

Od 1. januara 2011. godine vojni rok više nije obavezan u Srbiji. Ipak, poslednjih godina primetan je sve veći broj zainteresovanih za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Dosad su "dobrovoljci" na vojnom roku boravili po tri meseca u kasarnama, a septembarska i januarska klasa će boraviti u vojsci tri meseca duže nego njihovi prethodnici.

Zanimljivo je da rezultati istraživanja pokazuju da je skoro dve trećine građana Srbije za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a taj procenat je najveći upravo među onima od 19 do 29 godina, koje bi ta obaveza prve pogodila.

Naime, za dobrovoljno služenje vojnog roka sada je dovoljno da se prijavite u vojni odsek u svojoj opštini i konkurisaćete za odsluženje.

"Ne razmišlja se trenutno o vraćanju obaveze služenja vojnog roka. Važno je napomenuti da ta odluka svakako jeste u nadležnosti Narodne Skupštine RS. Ukoliko ona bude donete mi smo naravno spremni da je sprovedemo, kao i sve odluke koje smo sprovodili i do sada", kaže portparol MO i VS Jovan Krivokapić.

Od 2011. u ministarstvu beleže zainteresovanost tri do šest kandidata za jedno mesto. Zbog toga su 2014. uvedena dodatna dva roka i sada ih ima četiri - u martu, junu, septembru i decembru. Od decembra dobrovoljno služenje vojnog roka će funkcionisati po novom konceptu i trajaće šest meseci.