Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Radulović duguje porez u SAD? DJB demantuje pisanje radija DW

Saša Radulović Foto: Medija centar Beograd

Radulović duguje porez u SAD? DJB demantuje pisanje radija DW

Radulović na ime poreza duguje više od milion dolara?

Srbija
Izvor: FoNet

Radio Dojče vele (DW) danas je, pozivajući se na zvanični dokument američke Federalne poreske agencije (IRS) od 20.jula ove godine, objavio da lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović poreskim vlastima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) duguje 1.069.670 dolara, što je Radulović nedavno već demantovao, tvrdeći da nema nikakav poreski dug.

Prema navodima nemačkog radija, na izvodu stoji da dug Radulovića za porez u 2000. godini iznosi nešto više od 30.000 dolara, dok je dug za 2002. veći od milion dolara, što u zbiru to daje 1.069.670 dolara i 25 centi.

U tekstu objavljenom na sajtu DW se napominje da je IRS, zbog neplaćenog poreza, 14.jula 2005. obznanio založno pravo u korist SAD "na svu imovinu ili prava na imovinu poreskog obveznika u iznosu ovog poreza i dodatnih kazni, kamata i troškova koji mogu nastati".

Obaveštenje o upisu založnog prava je i upozorenje potencijalnim poveriocima da dužnik možda neće moći da ispuni svoje finansijske obaveze prema njima, objasnio je za nemački radio advokat Edvard Gudmen.

Poreska agencija je obavezna da izbriše založno pravo čim dužnik namiri svoj dug, što se u Radulovićevom slučaju nije desilo, tvrdi DW.

U trenutku kada je založno pravo aktivirano, napominje taj nemački radio, Radulović je svoje poslove u Americi već pozavršavao, spakovao kofere i otišao u Srbiju.

Kako je Gudmen objasnio, poreska dugovanja zastarevaju za 10 godina, ali se taj rok produžava za vreme koje dužnik boravi u inostranstvu, ukoliko je taj boravak duži od šest meseci.

Založno pravo se automatski briše nakon 10 godina, ali IRS može zatražiti poništenje brisanja i ponovni upis, navodi Gudmen, ali je istakao da sve to ne znači da je Radulović utajio porez.

Utaja poreza je svesna, prevarna radnja i predstavlja krivično delo, a samo neplaćanje prijavljenog poreza nije krivično delo, ali podleže novčanim kaznama i kamatama, rekao je Gudman.

U tekstu DW, čiji je autor Nemanja Rujević, ističe se da je Radulović 13. jula ove godine na svom tviter nalogu demantovao napise medija da duguje porez u SAD.

"Ja, naravno, nemam nikakave poreski dug. A ova priča o milion dolara je toliko groteskna da Vučićev propagandni tim postavlja nove standarde", prenosi DW izjavu Radulovića.

Sjedinjene Države sa šezdesetak zemalja imaju bilateralne poreske sporazume, od kojih neki podrazumevaju da se imovina dužnika može zapleniti i u inostranstvu, ali Beograd i Vašington nemaju nikakav sporazum te vrste, stoji u tekstu DW.

DJB DEMANTUJE PISANjE "DW"

Pokret Dosta je Bilo saopštio je danas da Saša Radulović ne duguje ni jedan dolar američkoj državi i poreznicima, kao što ne duguje ni jednoj drugoj poreskoj službi na svetu.

"Portal Dojče vele objavio je danas netačnu informaciju da Saša Radulović u Americi duguje porez u visini od 1.069.670 dolara i pozvao se na faksimil nekog dokumenta za koji verujemo da je ili greška ili nameran falsifikat. Radimo na tome da u poreskoj službi SAD ovo razjasnimo. Obavestićemo javnost o tome", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Saša Radulović se vratio iz SAD u Kanadu krajem 2001. godine, a na dokumentu na koji se poziva Dojče vele, stoji da je porez od preko milion dolara razrezan 2003. godine za prihod ostvaren 2002. godine, a da je godinu dana kasnije 2004.godine razrezan i porez od preko 30.000 dolara.