Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RADULOVIĆEVI se žalili na MAJU GOJKOVIĆ Ustavnom sudu!

Maja Gojković i Saša Radulović/ Ilustracija: tf.rs

RADULOVIĆEVI se žalili na MAJU GOJKOVIĆ Ustavnom sudu!

Poslanici pokreta "Dosta je bilo" podneli su ustavnu žalbu protiv predsednice Skupštine Maje Gojković i njenog zamenika Veroljuba Arsića.

Srbija
Autor: Nova borba

Kako tvrde iz tog poketa, njih dvoje su povredili osnovna ljudska prava koja su zagarantovana Ustavom, a DJB-u smeta i to što se njihovi poslanici u Skupštini Srbije, kako kažu, sistemski diskriminišu.

"Samovolja predsednice i potpredsednika Skupštine ugrožava pravo poslanika da slobodno zastupaju svoje političke stavove i bore se za prava građana koje u Skupštini zastupaju", saopštili su iz DJB, uz opasku da predsednica i potpredsednik srpskog parlamenta ne smeju postupati različito prema poslanicima zbog njihove političke pripadnosti, te da ne smeju prema njima postupati na ponižavajuć način i podsticati političku mržnju i netrpeljivost.

DJB tvrdi da predsednica i potpredsednik Skupštine primenjuju dvostruke standarde.

"Ono što je dopušteno poslanicima vladajuće većine, nije dopušteno poslanicima DJB. Ustav garantuje jednaka prava svima pred sudovima i državnim organima", a kao primer da Gojkovićeva "podilazi" poslanicima vladajuće većine, DJB navodi da poslanici sa liste SNS-a, Aleksandar Martinović ili Marjan Rističević, imaju mogućnost da u Skupštini nekoga nazovu kriminalcem, lažovom, lopužom, a da ne budu sankcionisani.

"Predsednica Skupštine, premijer i drugi državni funkcioneri odavno ne vode računa o poštovanju dostojanstva Skupštine i narodnih poslanika. Zbog toga su se poslanici DJB obratili Ustavnom sudu koji je dužan da štiti garantovana prava svih građana. Uz ustavnu žalbu sudu su poslati brojni dokazi o diskriminaciji po osnovu političke pripadnosti, invaliditeta i uvredljivog i nedostojnog govora u Skupštini protiv poslanika DJB", zaključuju iz tog pokreta u saopštenju.

Foto: dostajebilo.rs