Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Raspad Tadićeve stranke: Odbori napuštaju SDS

Foto: Tanjug

Raspad Tadićeve stranke: Odbori napuštaju SDS

Politička sudbina Borisa Tadića još jednom je na raskrsnici. Nekadašnjeg predsednika napuštaju odbori širom Srbije, a slamku spasa vidi u povratku u DS.

Srbija
Izvor: Blic.rs

Politička sudbina Borisa Tadića još jednom je na raskrsnici. Nekadašnjeg predsednika napuštaju odbori širom Srbije, a slamku spasa vidi u povratku u DS.

Samo dve godine od osnivanja rasipa se Tadićeva Socijaldemokratska stranka, a u isto vreme Bojan Pajtić nekada najvišim stranačkim funkcionerima DS nudi povratak, i to dok traje kampanja za unutarstranačke izbore. Javna je tajna da bivši predsednik demokrata ima želju da prihvati taj predlog, ali bi pobeda nekog od Pajtićevih protivkandidata značila propast ove ideje i verovatno Tadićev politički kraj.

Samo u poslednje dve nedelje njegovu partiju je napustilo najmanje šest odbora, i to u Kragujevcu, Vranju, Vranjskoj Banji, Beloj Palanci, Mladenovcu i Rekovcu. Kako saznaje „Blic”, velika je verovatnoća da će istim putem krenuti i niz drugih odbora, a za stranku bi možda i najveći udarac predstavljao odlazak ogranka u Rači, gde je SDS osvojio više od 34 odsto glasova i pobedio na izborima.

- To bi moglo da ima domino efekat na druge odbore u tom okrugu. Problem je što je tamo Tadićeva stranka ostvarila dobar rezultat, a zbog odluke predsedništva ne mogu da ulaze u vlast sa naprednjacima. Stranka se bori sa brojnim problemima, a pre svega, finansijskim, pa im odluka vrha stranke utoliko teže pada - kaže izvor „Blica”.

Zbog neposlušnosti i ulaska u vladajuću koaliciju sa SNS predsedništvo SDS raspustilo je pet odbora, a zanimljivo je da su, iako su pobedili na izborima, članovi SDS iz Bele Palanke kolektivno prešli u redove naprednjaka, što je samo po sebi fenomen. Da stvari ne funkcionišu dobro, videlo se i pre mesec i po dana, kada za sednicu Glavnog odbora na kojoj je trebalo da se raspravlja o rezultatima izbora nije bilo kvoruma. Sednica do danas nije održana.

- Na zakazani Glavni odbor došla je šačica ljudi. Posle manje od sat vremena smo se razišli - kaže jedan od naših sagovornika.

Do članstva je došla i informacija da Tadić ima u planu da preduzme mere protiv onih koji su po njemu krivi za loš rezultat, što dodatno narušava atmosferu. Njima smeta to što lider stranke ne vidi sopstvenu odgovornost za izborni neuspeh.