Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RASTE NIVO REKA, za sada nema opasnosti od poplava

Foto: Tanjug

RASTE NIVO REKA, za sada nema opasnosti od poplava

Sneg se topi, raste nivo reka i opasnost od izlivanja i poplava. Na području Zaječara porastao je nivo Crnog i Belog Timoka. Reke u niškom kraju se povlače, a Južna Morava izlila se u Đunisu i Kaoniku. Na Kosovu i Metohiji izlila se reka Lab

Srbija
Izvor: RTS

Štab za vanredne situacije zatražio je koordiniran rad svih službi kako bi se umanjio rizik od poplava.

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situcije Goran Nikolić rekao je da su reke u poslednja 24 sata bile relativno mirne, ali da ne očekuje da će tako biti u narednim danima.

"Bojazni od izlivanja reka postoje, naročito na malim vodotokovima i mi smo još prethodne nedelje preduzeli određene radnje i poslali svoje ljude baš kod onih naselja koja su bila ugrožena i prethodnih godina", rekao je Nikolić za RTS.

Istakao je da je najvažnije da su preduzete preventivne mere od poplava i da lokalne samouprave imaju ozbiljniji pristup i da se to vidi iz godine u godinu.

"Naravno, i pored obuke koju su imali od strane Sektora, stigla je i naredba od ministra unutrašnjih poslova, tako da mislim da je velika ozbiljnost i dosta toga je preventivno urađeno, što je u njihovoj moći. Moramo se više baviti preventivom, kada ne bude opasnosti od poplava, da se vodotokovi uređuju tada i to je zadatak koji u narednom periodu treba da bude broj jedan", naglašava Nikolić.

Sektor za vanredne situacije je i u stalnom kontaktu i sa susedima, jer u Srbiju, kako kaže, vrlo često dolaze talasi iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, pa se zato sliv Dunava i Save prati permanentno.

"Zalihe snega na Alpima su iste kao i 2006. godine i u aprilu se na Dunavu očekuje jedan talas, ali se nadamo da neće doći do naglog otopljavanja snega", rekao je Nikolić.

Poplave iz 2014. velika su pouka, dodaje Nikolić i ocenjuje da je mnogo toga je urađeno, "ne dovoljno, jer se ne može nešto što decenijama nije rađeno uraditi za par godina".

"Posao ogroman sledi, Sektor je pojačao svoje kapacitete i naš plan je da u narednim godinama svaka oblast ima specijalističke timove za poplave, jer, nažalost, takva je tendencija da možemo očekivati u bilo kom delu Srbije poplavu. Vrlo često, pogotovo kod bujičnih poplava, mora se odmah reagovati", rekao je Nikolić.

Inače, reke u niškom kraju se povlače, a Južna Morava izlila se u Đunisu i Kaoniku. Na Kosovu i Metohiji izlila se reka Lab i poplavila nekoliko srpskih sela. Najugroženiji su meštani Prilužja, gde je poplavljeno stotinak domaćinstava, a pomoć još ne stiže.